Bill Gates kaže da će letjeti ‘puno manje’ i jesti sintetičko meso kako bi smanjio CO2

Suosnivač Microsofta je poznati “filantrop” i borac protiv “klimatskih promjena”, koji stoga nastoji da testira i u svoj život primjeni mnoge ekološki prihvatljive inovacije, što savjetuje i drugim ljudima.

Tokom rasprave o svojoj novoobjavljenoj knjizi o klimatskim promjenama Bill Gates je rekao da je spreman da doprinese ublažavanju efekata globalnog zagrijavanja.

U svojoj sesiji Ask Me Anything na Redditu, 65-godišnji suosnivač Microsofta rekao je da je takođe promijenio aspekte svog života kako bi smanjio emisiju ugljenika, odgovarajući na pitanje jednog korisnika o tome šta ljudi mogu učiniti da smanje njihov otisak.

Gates je, između ostalog, savjetovao ljude da troše manje, a drugi korisnik je odgovorio pitanjem šta čuveni milijarder radi kako bi smanjio sopstvenu potrošnju.

“Na ličnom planu radim mnogo više”, napisao je Gates. “Vozim električne automobile. Imam solarne panele u svojoj kući. Jedem sintetičko meso (ponekad!). Kupujem zeleno avio gorivo. Plaćam direktno letenje putem Climeworksa. Pomažem u finansiranju električnih toplotnih pumpi u jeftinim kućama kao zamjenu za prirodni gas.”

Prošle godine Gates je predvidio da će nova pandemija koronavirusa eliminisati više od polovine svih poslovnih putovanja, sada je na Redditu uvjeravao da namjerava da smanji broj svojih letova. “Planiram da letim mnogo manje sada kada je pandemija pokazala da se možemo snaći sa manje putovanja”, napisao je.

Microsoft je predstavio aplikaciju Teams koja zaposlenima omogućava da ćaskaju i sastaju se putem video poziva. Iako je Gates prošle godine izašao iz upravnog odbora Microsofta, on i dalje ostaje Microsoftov investitor i nastavlja da testira proizvode kompanije.

Na pitanje kako se osjeća zbog “teorija zavjere”, prema kojima je Gates povezan sa izbijanjem COVID-19 zbog toga što je bio u dogovoru sa programerima vakcina, bivši šef Microsofta se branio:

“Ja sam nevin! Cijela stvar oko 5G i mikročipova je prilično luda. Zašto bih to želio da radim? Vjerujem u vakcine koje su učinile čuda. Moj razgovor o Tedu iz 2015. [onaj u kome Gates kaže da svijet nije spreman za epidemiju] bio je gledan više poslije pandemije nego prije, što je šteta”.

Gates je takođe govorio o nekim zelenim inicijativama u koje je uključen.

“Stvorio sam Breakthrough Energy, uključujući Venture fond, Fellows i Catalist da bih pomogao klimi”, napisao je Gates. “Za mene je inovacija ono što će omogućiti pružanje usluga svima bez emisija.”

Prema podacima neprofitne organizacije Transport & Environment, vazduhoplovna industrija čini oko 5 % globalnog zagrijavanja, u kombinaciji sa drugim gasovima i tragovima vodene pare stvorenim od aviona.

Nakon odlaska sa mjesta predsjednika Microsofta u februaru 2014. godine i napuštanja mjesta u Microsoftu i Berkshire Hathawayu marta 2020. godine, Gates i njegova supruga Melinda, osnivači Bill & Melinda Gates Foundation, usredsredili su se na “filantropske” napore uključujući klimatske promjene, globalno zdravlje i razvoj i obrazovanje, a posebno vakcine.

“Vjerujemo” Billy sve što izgovoriš. 🙂

Izvor: hr.sott.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti