Životni savjeti Bera Gryllsa koje bi svako od nas trebalo da usvoji

Avanturista, ekspert za preživljavanje, pisac i televizijska zvijezda Bear Grylls smatra se jednim od najtalentovanijih ljudi na svijetu, a mi vam donosimo njegove poglede na brojne izazove u životu.

bgr3

U razgovoru za magazin Men’s Journal slavni Britanac govori o životu i savjetima koji su ga oblikovali kao ličnost.

Koji poduhvat je najviše uticao na tvoj život?

“Imao sam ozbiljan incident sa padobranom kada sam imao 22. godine tokom obuke u Britanskim specijalnim jedinicama. Padobran mi se odvezao na visini od 4.000 metara. Srušio sam se nasred pustinje, polomio sam vrat na tri mjesta, a nakon toga sam proveo čitavu godinu u rehabilitaciji. Udarajući o tlo promašio sam kičmenu moždinu za milimetar, i na taj način sam shvatio vrijednost života u punom smislu te riječi. Nakon oporavka odlučio sam da se popnem na Mont Everest i da ispunim san koji sam imao od sedme godine života. Osamnaest mjeseci nakon teškog incidenta uspio sam da se popnem na vrh svijeta. Morate da zgrabite život i živite ga hrabro!”

Koji je najbolji savjet koji ste dobili u životu? 

“Kada sam bio klinac dobio sam još jedan negativan izvještaj iz škole. Moj otac mi je tada rekao: Slušaj, to su detalji. Važno je da slijediš svoje snove i vodiš računa o svojim bližnjima. To je za njega bio život u kratkim crtama.”

Kako da napravite svoje omiljeno piće?

“Rum, kokos, sok od ananasa i jedan šareni kišobrančić u čaši. Da, možda ne zvuči previše mačo, ali to je pina colada. Ovo piće je postao dio rituala nakon snimanja mojih emisija ‘Čovjek protiv divljine’. Gdje god da se nalazimo obavezno smućkamo pina coladu i uživamo.”

bgr1

Koju knjigu bi svaki muškarac trebao da pročita?

“Za mene to je naslov ‘Rhinoceros Success’ koji sam pročitao sa 12. godina i od tada ga čitam svake godine. U suštini ova knjiga govori o tome kako se život dijeli na nosoroge i krave. Krave su lijene, dosadne i ispuštaju gasove, dok su nosorozi aktivni i u potrazi za novim avanturama. Moja mama mi je poklonila tu knjigu, i od tog trenutka se kaje zbog toga.”

Šta je najbolji lijek za mamurluk?

“Plivanje u hladnoj rijeci.”

Šta svaki muškarac treba da zna o ženama?

“Njima nije stalo do toga koliko znate. Sve što one žele znati je koliko vam je zaista stalo.”

bgr2

Koja je vaša tajna vještina?

“Kada sam napunio 35. godina shvatio sam da ne znam pravilno da uradim salto unazad. Zatim sam izvukao veliki dupli dušek sa kreveta i odnio ga u dvorište. Vježbao sam taj pokret nekoliko dana i pored bola u vratu, ali sam ga na kraju savladao.”

Navedite nam jednu stvar koju svaki muškarac treba da iskusi?

“Ustanite rano i posmatrajte izlazak sunca bar jednom godišnje. To će vam dati sjajan podstrek za nastavak života. I da, žao mi je, ali zalazak sunca se ne računa, to je prelako.”

Koji savjet biste dali mlađem sebi?

“Povuci taj prokleti rezervni kanap ranije.”

Izvor: menshealth.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti