Zemlja koja ima dva puta više piramida nego Egipat

U sjevernom dijelu afričke pustinje nalaze se zaboravljene grobnice koje otkrivaju istoriju ove regije

Sudan ima dva puta veći broj piramida nego što ćete ih naći u Egiptu. Tome u prilog najviše govori drevni grad grobnica i piramida Soleb, koji je i dom hrama Soleba, jednog od najbolje očuvanih hramova u Sudanu.

Nalazi se na zapadnoj strani Nila i izgradio ga je faraon Amenhotep III u XIV vijeku prije nove ere i posvetio ga je egipatskom vrhovnom bogu Amunu. Posjećivao ga je niko drugi do bolesni kralj dječak Tutankamon koji je svoje ime upisao u jednom od lavova koji su nekada čuvali ulaz, a koji se sada nalaze u Britanskom muzeju.

Ako pratite stazu koja vodi iz Nila u srce hrama, visoko iznad glave ćete ugledati imena prvih viktorijanskih arheologa uklesanih u zidove, koji su istraživali ovo naselje. Ali zašto se ova imena ovdje nalaze? Od 3.100 do 2.890 goidne p. n. e egipatski faraoni su poslali svoju vojsku južno duž Nila u potrazi za zlatom, perjem nojeva i robovima.

Hram Soleb

Dostizanjem krajnjeg juga i planine Jebel Barkal (sjeverno od Kartuma), oni su izgradili tvrđavu, a kasnije i hramove duž ove rute kako bi pokazali dominaciju nad Nubijcima.

Osvojena teritorija je postala poznata kao Kuš, a Kušiti su usvojili sve aspekte egipatske kulture, od bogova do znakova, ali kad je egipatsko carstvo propalo 1.070 godine p.n.e, Nubijci su bili slobodni.

Ipak, religija Amuna je bila duboko ukorijenjena i 300 godina nakon Alara, kušitskog kralja, predvodila je renesansu egipatske kulture, uključujući konstrukciju njihovih piramida.

Vjerujući da je pravi sin boga Amuna, unuk kušitskog kralja Alara Piye izvršio je invaziju na sjeveru kako bi obnovio sjajne hramove. Skoro 100 godina Egiptom su vladali crni faraoni.

Na vrhuncu svoje vladavine, pod komandom poznatog kušitskog kralja Taharka, nihove teritorije su se prostirale od Libije do Palestine, a kruna kralja je imala dvije kobre: jednu za Nubiju, a drugu za Egipat.

Posljednje veliko nalazište grobnica kraljevskih crnih faraona je bilo u Meroë, u drevnom gradu na istočnoj obali Nila u kojem se nalazi više od 200 piramida, raspoređenih u tri naselja.

Na sjevernom naselju se nalaze 43 piramide razbacane po grebenu (nalaze se na UNESCO listi). Ako pogledate kamenje koje je ostalo od grobnica, primijetićete slona, žirafu i gazelu. Kako kaže jedan od vodiča Hitam: “To je dokaz da je ova regija nekad bila prekrivena bujnim pašnjacima. Plodno aluvijalno tlo omogućilo je Kušitima da gaje ječam i kinesku šećernu trsku.”

Na drugim stubovima su škrabotine vojnika generala Kičenera, koji su ovuda prošli na putu do krvave bitke kod Omdurmana 1898. godine.

Do 300. godine nove ere Kušitsko carstvo je bilo u opadanju: smanjivanje poljoprivrede i povećanih racija iz Etiopije i Rima došlo je do kraja njihove vladavine. Došli su hrišćanstvo i islam, a molitve egipatskog boga Amuna su izblijedile.

Ipak legende kraljeva i kraljica koji su ovdje živjeli ostaće vječne, pogotovo ako se nastavi podržavanje turizma u Sudanu, kao i ako se sprovedu dalja arheološka istraživanja.

Izvor: nationalgeographic.rs/pozitivno.ba

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti