Zbog ovih štetnih navika današnje cure prebrzo stare

Ako prebrzo starite, ovo je uzrok

starenje

Mnoge navike mogu da vas ostare i to trajno, ovo su neke od njih!

Ne koristite kreme za sunčanje?

Prvo pravilo da zaštitite kožu od preranog starenja jeste da štitite kožu od štetnog uticaja sunca. UV zraci oštećuju kolagen, elastin i ćelije kože, što rezultira pojavom bora i razvoja raka kože. Što veći zaštitni faktor koristite to će vam koža biti zdravija.

Malo spavate

Spavanje čini da duže izgledate mlado. Noću se na ćelijskom nivou popravlja šteta na ćelijama koju su pretrpele u toku dana, ali samo ako spavate. Ukoliko ne spavate onda remetite cijeli proces regeneracije. Probajte da spavate osam sati svake večeri.

Ne jedete dovoljno voća

Mali broj ljudi se drži pravila da svakog dana treba pojesti najmanje 200 do 300 grama voća. Voće i povrće sadrži dosta hranljivih namirnica kao što su antioksidanti i vitamini, a oni utiču na starenje i zdravlje kože.

Jedete šećer

Hrana bogata šećerima i skrobom, ako što je bijeli hleb, sladoled i čips mogu da izazovu velike probleme i vašem licu. Povećana količina šećera u krvi dovodi do upale i može da dovede do pojave bubuljica na vašem licu.

Pušite cigarete

Pušenje utiče na cijelo tijelo. Nije samo lice to koje će pretrpeti štetu, već će se bore i višak kože pojaviti i na vašim rukama.

Pijete previše alkohola

Postoji razlog zašto niko ne izgleda lijepo jutro nakon pijančenja. Alkohol smanjuje antioksidante u vašoj koži. To izaziva iritaciju i pojavu slobodnih radikala koji oštećuju kožu. Alkohol dehidrira kožu, a čini da se osjećate starije.

Ne pijete dovoljno vode

Dehidratacija dovodi do pojave grčeva, vrtoglavice pa čak i pojačava glad. To što zaboravljate da pijete dosta vode utiče i na vašu kožu i čini je starijom. Potreba za hidratacijom zavisi od vaše težine, ali je jako bitno da svakodnevno unosite dosta tečnosti.

Previše ste pod stresom

Vjerovatno ste vidjeli fotografije predsednika država prije i poslije mandata i primijetili ste koliko ih je stres učinio starijima. To isto moće da se desi i vama, zato se potrudite da se relaksirate kad god imate vremena.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti