Zavirite u dom Bilija Pitona iz filma “Maratonci trče počasni krug” (FOTO)

Ako mislite da se kuća čuvenog Bilija Pitona (Zoran Radmilović) iz filma “Maratonci trče počasni krug” nalazi negdje “na izvol’te”, onda se grdno varate!

Istina je da nam je trebalo vremena da nađemo kultno filmsko stanište …

Skrivena čak i od očiju dobrih poznavalaca Košutnjaka, kraj puta koji vodi od meteorološke stanice na Topčideru naniže ka Rakovici čami zapuštena i čini se zaboravljena …

piton4

U neposrednoj blizini (dodali bismo sasvim očekivano) groblje … Kroz glavu proleće misao: “Normalno, kako bi drugačije Topalovići i Piton mogli nesmetano da obavljaju posao?”

Arhaična žuta fasada oštećena, asfalt ispucao … Srećom, trava nije toliko narasla da ne može da se priđe.

A, izbliza sve podsjeća na savršen mizanscen za horor film. Kroz izlomljena prozorska stakla izviruju dijelovi iscjepanih bijelih čipkastih zavjesa, a unutra …

piton3

U oči upada lopata naslonjena na starinski kredenac, vjerovatno “zaboravljen” nakon odlaska Šijana i ekipe “s mjesta zločina”. Pada nam na pamet da je i lopata, možda bila od nekog Topalovića, iako je ostavljena u neprijateljskoj kući.

Da ne znamo kakav su dijaloški boj među ovim zidovima vodili Laki (Danilo Bata Stojković) i Piton (Zoran Radmilović), kako su Topalovići u neposrednoj blizini pregazili gospodina Rajkovića, a Mirko (Bogdan Diklić) preklinjao Kristinu (Jelisaveta – Seka Sablić) da ga voli, ne bi nam ni na kraj pameti bilo da se muvamo ovuda.

piton5

Bilijeva kuća je u međuvremenu, saznajemo, bila i centar šumske uprave, a mi smo je zatekli zamandaljenu …

Od ostalih lokacija na kojima su snimani “Maratonci” izdvajamo još nekoliko zanimljivosti:

Scena u kojoj Bora Todorović i Seka Sablić “vježbaju” za film snimana je na jezeru Trešnja koje se nalazi na avalskom putu, oko 30-ak kilometara od Beograda.

Scena obračuna Topalovića i Bilija Pitona je snimana u ulici Đure Jakšića u Pančevu, a svega dvadesetak metara odatle se nalazi Gimnazijski trg na kojem Bora Todorović objavljuje da ponovo radi bioskop.

piton6

Daleko poznatija od Bilijeve svakako je kuća u kojoj su živjeli slavni Topalovići.

I njihova kuća na Kosančićevom vencu danas propada.

Fasada je oronula, a zdanje koje je nekada bilo galerija i danas je to, međutim postoji ozbiljna opasnost da bude srušeno, jer godinama u njega nije ulagano.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti