Zašto je direktor FBI-a zaplijenio dokumente Nikole Tesle? (1943.)

Direktor FBI-a J. Edgar Hoover dao je Teslinim dokumentima oznaku najtajnijih materijala, jer su potencijalno mogli biti opasni u rukama neprijatelja.

Dana 07.01.1943. u New Yorku je umro naučnik Nikola Tesla, u dobi od 86 godina. Uzrok smrti bio je srčani ugrušak, a umro je u sobi broj 3327 hotela New Yorker (odsjedao je navodno samo u sobama čiji je broj bio djeljiv s tri). U skladištima hotela nalazile su se velike količine Teslinih dokumenata koje je napisao tokom života. Povodom Tesline smrti počasni govor na radiju održao je newyorški gradonačelnik Fiorello La Guardia.

Teslinoj sahrani prisustvovalo je oko 2000 ljudi, među njima i nobelovci. Kremiran je, a urna s njegovim pepelom danas se nalazi u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu. U doba kad je umro, Tesla je radio na teleforce oružju, svojevrsnoj zraci smrti, koja je trebala služiti za obaranje aviona s neba. Direktor FBI-a J. Edgar Hoover dao je Teslinim dokumentima oznaku najtajnijih materijala, jer su potencijalno mogli biti opasni u rukama neprijatelja (bilo je to doba Drugog svjetskog rata). Na kraju je oznaka tajnosti skinuta, a dokumente je naslijedio Teslin nećak Sava Kosanović i oni se danas nalaze u spomenutom beogradskom Muzeju Nikole Tesle.

Vezano za grad Zagreb Tesla je jednom prilikom izjavio: “Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom.” To je rekao 24. maja 1892. godine, kad je zagrebačkoj gradskoj opštini predložio izgradnju centrale izmjenične struje koja je taj prijedlog odbila.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti