Zapanjujuće otkriće usred Sredozemlja: Heroji ili vanzemaljci? Misteriozni divovi nuragijske civilizacije

Divovi Mont’e Prame su skulpture visine oko dva i po metra za koje se vjeruje da ih je stvorila nuragijska civilizacija, drevna kultura koja je naselila ostrvo Sardiniju između 18. i 2. vijeka p.n.e.

Zanimljivo je da nijedan pisani zapis ove civilizacije nije otkriven osim nekoliko mogućih kratkih epigrafskih dokumenata koji pripadaju njezinim posljednjim fazama.

Istraživači još nisu saglasni potiče je li nuragijska kultura sa samog ostrva ili je možda povezana s misterioznim morskim narodima koji su opustošili Sredozemlje između 14. i 13. vijeka p.n.e.

U ovom drugom slučaju, oni bi stigli na Sardiniju nakon što su poraženi u svojoj propaloj invaziji na Egipat između 13. i 12. vijeka p.n.e.

Giganti ili Colossi pronađeni su 1974. u blizini grada Cabrasa. Oni predstavljaju ratnike, streličare i borce sa štitovima.

Ali jedna od njihovih najistaknutijih osobina, osim njihove izuzetne veličine, jesu oči formirane kao dva koncentrična diska.

Stručnjaci nisu sigurni predstavljaju li te masivne statue mitske heroje ili bogove. Neki od njih pronađeni su pored drevnih grobnica zbog čega stručnjaci vjeruju da su statue predstavljale čuvare. No ipak, ne mogu sa sigurnošću reći što su statue zaista bile. Možda su pripadale obližnjem hramu koji još nije pronađen.

U martu 2015., nakon 40 godina studija i restauracije, divovi su predstavljeni javnosti u Nacionalnom arheološkom muzeju.

Ukupno, s više od pet hiljada pronađenih drevnih komada, 33 diva uspješno su obnovljena. Dva nova komada pronađena su u septembru 2016. godine, i to kompletna i netaknuta.

Novost vezana uz ova dva otkrivena diva jeste ta da oni nose svoje štitove “zalijepljene” sa strane, a ne preko glave.

Smatraju se najranijim primjerima kolosa (gigantskih kipova) koji su pronađeni na Sredozemlju, nekoliko vijekova prije grčkih kolosa, pa su samim time postali najstarije antropomorfne skulpture mediteranskog područja, nakon egipatskih.

No postoji još nekoliko misterija u vezi s ovim masivnim statuama.

Naučnici vjeruju da su kipovi divova napravljeni u maskama, vrlo sličnim onima koje se danas koriste u tradicionalnim proslavama Sardinije.

Iako nisu bili potpuno isti, čini se da su neki drevni obredi i tradicije na ostrvu preživjeli više od 3000 godina.

U zavisnosti od različitih hipoteza, datiranje divova kolosa – imena koje je statuama dao arheolog Giovanni Lilliu – varira između 11. i 8. vijeka p.n.e.

Izvor: dnevno.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti