Zanimljiv pronalazak: 2.500 godina star getsko – dački srebni šljem (FOTO)

Ovaj zanimljivi pronalazak, ugledao je svjetlost dana još 1971. u mjestu Peretu u južnoj Rumuniji, u neposrednoj blizini Dunava, po kome i nosi ime. U pitanju je getsko – dački srebni šljem iz 5. vijeka p. n. e.

Pronađen je u grobnici lokalnog, tračkog plemića, koja se sastojala od dvije odaje. U jednoj je pronađen pokojnik uz mnoštvo keramičkih posuda, gvozdenih noževa, vrhova strelica, bronzanih posuda, i oko 50 raznih drugih pozlaćenih, srebrnih predmeta. U drugoj odaji grobnice pronađeni su skeleti dva konja, dva lovačka psa, krave kao i ostaci kočija sa 2 gvozdena točka. Utvrđeno je da su svi srebrni nalazi djelo jedne, lokalne radionice.

Šljem je pozlaćen, težak oko 750 gr, visine oko 26 cm. Dekoracija je ugravirana u niskom reljefu i sastoji se od životinjskih i biljnih motiva. Na mjestu lijevog obraza nalaze se predstave rogatih životinja (ovna, jarca, jelena …), dok je na mjestu desnog obraza prikazana ptica grabljivica koja odnosi plijen, zeca u kandžama i ribu u kljunu.

Linearni dizajn u vidu rozeta, vinove loze, perja i školjki prati rubove šljema. Na predjelu čela, prikazane su krupne oči, gustih obrva, između kojih se nalazi vertikalna traka koja je možda predstavljala tetovažu i uzvišen status vlasnika šljema, jer kako saznajemo od Herodota, trački plemići su koristili tetovaže kao statusni simbol.

Ovaj nalaz je sličan drugim djelima tračke umjetnosti, tu su isti floralni elementi, motivi životinja. Kao i ostali, šljem iz Peretua je šiljat, vjerovatno kako bi se prilagodio klasičnoj tračkoj frizuri vlasnika.

Cjelokupno tumačenje motiva je neizvjesno, ali oni se mogu odnositi na tradicionalne mitove dobro poznate tračkom stanovništvu. Ptice grabljivice, dominiraju zemljom, morem i vazduhom, i možda su povezane sa kultom herojskog vladara, kultom čuvenog Tračkog konjanika – božanstvom širokih narodnih masa.

Prikaz krupnih očiju na gornjoj prednjoj strani šljema ima apotropejsku ulogu, odnosno da štiti od uroka, ali takođe govori o statusu osobe koja ga je nosila. U tom kontekstu, oči su bile simbol mističnog prolaza sa jednog nivoa egzistencije u drugi.

Najvjerovatnije je bio ceremonijalni šljem, nošen u posebnim prilikama, jedan od do sada pet pronađenih takve vrste. Izložen je u Muzeju Nacionalne istorije Rumunije u Bukureštu.

Sličan šljem pronađen je i u mjestu Pojana Kocofenesti u Rumuniji (lijevo) izgled šljema, (desno) rekonstrukcija

Izvor: archanthis.org

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti