Zana Nimani: YU pop ikona 80-ih

Zana Nimani (54) je nekadašnja pop pjevačica iz Beograda. Bila je prva i najpopularnija pjevačica grupe “Zana”, koja je po njoj i dobila ime.

zana9

Zana je svoju karijeru počela 1976. u grupi “Suton” u kojoj je njen (tadašnji) momak Radovan Jovićević svirao gitaru, a Zoran Živanović klavijature. Od 1979. godine grupa je počela da nastupa pod imenom “Zana”. Tu su još bili Aleksandar Ivanov (bubnjar), Igor Jovanović (solo gitarista), Bogdan Dragović (basista) i Marina Tucaković (tekstopisac).

zana17

Početkom jeseni 1980. “Zana” za Jugoton snima singl “Nastavnica” koji preko noći postaje hit. Novembra iste godine se prvi put i to uspješno predstavljaju beogradskoj publici kao predgrupa “Generaciji 5” na njihovom koncertu u hali “Pionir”.

zana7

Njihov debi album “Loše vesti uz rege za pivsku flašu” koji je izdat 1981. im donosi popularnost širom Jugoslavije. Slijedeća dva albuma, “Dodirni mi kolena” i “Natrag na voz” iz 1982. odnosno 1983. su takođe jednako dobro primljeni kod publike. Međutim, tokom 1984. grupa je napravila diskografsku pauzu, a Zana Nimani je odlučila da je napusti.

zana12

Godine 1986. je objavila solo album „Noćas pevam samo tebi“. Album je snimljen u Švedskoj i na njemu su učestvovali švedski studijski muzičari. Autori pjesama su bili sama Zana Nimani te Marina Tucaković, Aleksandar Radulović “Futa” i Bogdan Dragović.

Album je proizveo manje hitove “Što ne znam gde si sad” i “Miško zna”. Iste godine ona se pojavljuje na festivalu Mesam sa pjesmom “Ruža na dlanu”. Ubrzo nakon toga se povlači sa muzičke scene.

zana

Sa početkom političke krize i rata u Jugoslaviji, Zana Nimani se odselila u Britansku Kolumbiju u Kanadi gdje i danas živi sa porodicom. Trentno radi kao finansijski menadžer. Ima kćerku koja je naslijedila mamin talenat za muziku i pjevanje, te je već nastupila u nekoliko američkih mjuzikla.

zana23

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti