ZAGONETNI ĆUPOVI IZ LAOSA: Teški 10 tona napravljeni prije 2.000 godina (VIDEO)

Misteriozne strukture su otkrivene u Laosu, a u njima su pronađeni leševi stari više od dvije hiljade godina.

Na prvi pogled, ove kamene strukture izgledaju poput velikih saksija za cvijeće, iz kojih možda vode tuneli do tajnih podzemnih bunkera. Ipak, čini se kako su ovi zapravo veliki ćupovi, otkriveni u Laosu, imali jednu puno zlokobniju namjenu — u njima su skladišteni leševi.

I to je sve što se o njima zna.

Ali to nisu bili obični ćupovi. Teški su više od 10 tona i smješteni su na grobnom zemljištu. Ručno su napravljeni, otprilike prije dvije i po hiljade godina, ali naučnici ne mogu da ustanove kako je bilo moguće napraviti ih u takvoj veličini.

Nalaze se u udaljenim dijelovima Laosa, a na lokaciji ‘Polje ćupova’ u provinciji Sijangkuang pored pomenutih struktura nalaze se i kosturi misteriozne grupe ljudi, koji su ih najvjerovatnije koristili u ritualima sahranjivanja mrtvih.

Postavlja se pitanje ko je izgradio tzv. ćupove mrtvih, a po pronalascima australijskih arhitekata i arhitekata iz Laosa, pretpostavlja se da su izrađeni na većem području. ‘Polje ćupova’ obuhvata 400 struktura, a na ostalim lokacijama se nalazi 60 ili manje ćupova.

Istraživački posao na ovim lokacijama veoma je izazovan, ali prije svega i opasan zbog velikog broja, po procjenama, 80 miliona neeksplodiranih bombi koje su na područje Laosa bačene tokom Vijetnamskog rata.

Naučnici će upotrijebiti sve moguće podatke i informacije da bi kreirali digitalnu verziju lokacije i ćupova, kako bi međunarodna naučna zajednica mogla da učestvuje i doprinese istraživanju ove misterije.

Izvor: express.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti