Za ovu djevojku profesori kažu da ima potencijal izvan svih granica, vjeruju da je ona novi Einstein

Samo posebni imaju tu sreću da budu upoređeni sa Stephenom Hawkingom ili Albertom Einsteinom.

Među takvim rijetkim osobama našla se Sabrina Gonzales Pasterski.

sab1

Dvadesettrogodišnja djevojka je do sada postigla više nego što većina želi (i uspije) tokom cijelog svog života. Kada je imala svega 14 godina, konstruisala je sopstveni avion sa jednim motorom – sama.

Zatim je preletjela jezero Michigan i time postala najmađa osoba koja je ikada upravljala svojim avionom.

Cijeli poduhvat trajao je dvije godine, a ona je svoje iskustvo podijelila na You Tube-u.

Diplomirala je na Akademiji za nauku i matematiku u Illinoisu 2010. godine i upisala se na prestižni Institut za tehnologiju u Massachusettsu.

Prvobitno je čekala da bude primljena, ali kada su profesori Alan Haggerty i Earl Moreman vidjeli njen video nisu imali sumnje.

“Ostali smo zapanjeni kada smo odgledali snimak. Njen potencijal je izvan svih granica”, ističe Haggerty.

Nakon tri godine na Institutu ona je već postigla najviše ocjene. Trenutno radi na doktoratu na Harvardu. Njena zainteresovanost za avione preusmjerena je na fiziku.

Rješena je da ispita crne rupe i kako gravitacija utiče na prostor i vrijeme, zbog čega je mnogi povezuju sa Hawkingom i Einsteinom.

Naročito želi da se posveti proučavanju kvantne gravitacije, gdje će pokušati da objasni fenomen gravitacije u kontekstu kvantne mehanike. Ako se njeno istraživanje pokaže uspješnim, otkrića u toj oblasti znatno bi promijenila način na koji razumijemo svemir.

sab2

“Budite optimisti u svojim željama. Dok smo mali, govorimo mnogo stvari koje bismo željeli kada odrastemo. Smatram da je jako bitno ne izgubiti te snove iz vida“, rekla je u jednom intervjuu.

Pasterski je privukla i pažnju najvećih umova NASA-e. Takođe, osnivač Amazona joj je obećao posao kad god bude spremna i voljna.

Sav svoj rad ova djevojka objavljuje na sajtu Physics Girl.

Izvor: viralno.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti