VELIKI TEST ZUBNIH PASTI: Nijedna ne sprečava propadanje zuba, no evo koje su najbolje prošle

Rezultati su zabrinjavajući jer sugerišu kako samim četkanjem nećete postići mnogo

Analizom devet zubnih pasta s fluorom, dostupnih širom Evrope, švicarski su istraživači otkrili kako i kod ljudi koji redovno četkaju zube dolazi do propadanja zubne cakline. Iako nijedna testirana pasta nije spriječila dentalnu eroziju, Blend-a-Med Pro Expert je uz Regenerate proglašena najmanje efikasnom. Čak ni one koje u svom nazivu ističu zaštitu od propadanja (Sensodyne Pronamel i Elmex Erosion Protection) nisu ništa bolje od sline.

pasta

Koje su najefikasnije?

Stručnjaci vjeruju da zubne paste valja koristiti kao dio oralne higijene, ali uz održavanje zdravog životnog stila. Do dentalne erozije dolazi kada se izgubi tvrdo tkivo uslijed navale kiseline u kombinaciji s prežestokim četkanjem i pokretima jezikom. Kontinuiranom erozijom zubi postaju sve bolniji i osjetljiviji. Test je pokazao da eventualno možete dati šansu pastama Sensodyne Repair and Protect te Colgate Caries Protection, koje su se smjestile na vrhu popisa prema efikasnosti.

Treba regulisati prehranu

“Nijedna od analiziranih pasti nije sposobna preventirati dentalnu eroziju niti preosjetljivost zuba, što je razlog za zabrinutost”, ističe prof. Ana Cecília Corrêa Aranha sa Univerziteta u São Paulu. “Za propadanje zuba krivo je nekoliko faktora. To ima veze sa četkanjem, ali prije svega – s prehranom. Hrana i piće sve su kiseliji kao rezultat industrijske proizvodnje”.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti