Uzgojeno prvo povrće u marsovskom tlu, kažu da je baš ukusno

Prošle godine gledali smo Matta Damona kako uzgaja povrće na Marsu u filmu Marsovac, a ove godine holandski naučnici uspjeli su i dokazati tu filmsku premisu.

Naime, ovih dana dovršen je uzgoj povrća u repliciranom marsovskom tlu na univerzitetu Wageningen u Holandiji. Krajem prošlog mjeseca, doktor Wieger Wamelink i njegov tim uzgojili su prvu cikoriju u marsovskom tlu i zaključili da je baš ukusan. Uspjeh istraživanja otvara nova vrata za moguće ljudske misije na Mars, a poslije, možda i osnivanje kolonije na Crvenom planetu zato što je dokazano da je moguće uzgojiti hranu za ljudsku upotrebu u lokalnom tlu.

“Važno je ispitati što više usjeva kako bismo osigurali da mogući kolonisti imaju pristup što raznovrsnijoj hrani”, rekao je doktor Wamelink. Osim samog uzgoja, jako je važno provjeriti i količine teških metala što su ih uzgojene biljke primile iz tla. Samo tlo, naranvno, nije s Marsa već je uzeto iz vulkana na Havajima te su dodani razni elementi kako bi tlo bilo što sličnije onom na Marsu. NASA-ina bespilotna vozila temeljno su uzorkovala marsovsko tlo i naučnici s velikom dozom sigurnosti znaju tačan sastav tla na zemljinom najbližem planetarnom susjedu.

Osim značajnih količina oksidiziranog željeza, što Marsu daje prepoznatljivu crvenu boju, tlo sadrži i otrovne elemente poput olova, žive i arsena. Početna testiranja na mahunarkama, paradajzu i cikoriji pokazala su da su količine teških metala u granicama sigurnim za ljudsku upotrebu.

Testiranja na krompirima, grašku, mrkvi i dr. tek se provode zato što još uvijek dozrijevaju.

Mjesečevo tlo je takođe ispitano, ali početna istraživanja nisu ohrabrujuća. Naime, u lunarnom regolitu uspijeva samo otprilike polovica biomase u odnosu na zemljino ili marsovsko tlo.

Izvor: express.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti