Uz pomoć detektora metala do dragocjene minijaturne Biblije iz 15. vijeka

Krajem 2021. Buffy Bailey, medicinska sestra iz Lancastera u Engleskoj, krenula je u pustolovinu traženja dragocjenih istorijskih predmeta na području sjevernog Yorkshirea.

Buffy i njezin suprug Ian zatražili su prvo dozvolu od vlasnika poljoprivrednog imanja za pretraživanje zemljišta uz pomoć detektora metala. Zemljište na kojem su krenuli u potragu za istorijskim blagom, nalazi se u blizini posjeda koji je bio u vlasništvu Richarda III., u razdoblju između 1483. i 1485.

Minijaturna Biblija vrijedna 130 000 američkih dolara

Vrlo brzo nakon početka radova, detektor je zapištao, a Buffy je uspjela iskopati na nevelikoj dubini sićušni predmet koji nije puno obećavao. Ono što je bilo neobično bila je težina nađenog predmeta koja je nadmašila očekivanja za tako maleni nalaz. Zapravo oboje nisu bili svjesni koliko dragocjen nalaz imaju u rukama dok ga nisu očistili i uočili nešto neobično. Bio je to mali minijaturni privjesak zlatne Biblije dugačak samo 1,5 centimetar i težak 5 grama. Na tom sićušnom  predmetu izrađenom od 22 ili 24-karatnog zlata, nalazile su se gravure Svetog Leonarda i Svete Margarete, a koji se smatraju zaštitnicima porođaja. Stručno oko istoričara je starost ovog izuzetnog predmeta procijenilo na šest vijekova, a vrijednost na oko 130 000 američkih dolara pa i više.

Moguće Biblija žene Richarda III.

S obzirom na zakon koji je tokom XV. vijeka narodu zabranjivao nošenje zlata, samo je plemstvo moglo posjedovati takve dragocjene predmete, pa je jasno da je on pripadao nekom istinski bogatom i uglednom. Nagađa se da je mogao biti u vlasništvu rodbine Richarda III. ili njegove supruge Anne Neville. Richard i Anna imali su samo jedno dijete, sina Edwarda od Middlehama koji je umro u svojoj jedanaestoj godini, tačnije 1484. godine. Anna je čini se imala problema s plodnošću poput svoje majke, pa je vrlo moguće da je ova mala minijaturna Biblija pripadala upravo njoj. Zanimljivo je da je to prvi nalaz takve vrste. Predmet je po svojoj izradi uporediv sa zlatnim privjeskom tzv. Middlehamovim draguljem, nalazom otkrivenim, takođe, uz pomoć detektora metala 1985. godine. Taj je nalaz isto tako povezan s engleskim kraljem Richardom III. Pretpostavlja se da je ovaj dragulj možda izradio i isti umjetnik kao i minijaturnu Bibliju.

Velik postotak smrtnosti žena pri porodu

Minijaturna Biblija je vjerovatno imala zaštitnu ulogu, što se može lako protumačiti u kontekstu pobožne  katoličke Engleske s visokim postotkom žena koje su umirale u trudnoći ili od komplikacija nakon nje. Jedna od tri žene tog vremena umirala je tokom poroda, dok je čak 20 posto djece umiralo prije drugog rođendana. Kako je Sv. Margaretu pojeo zmaj te ju je nakon toga brzo ispljunuo jer je držala raspelo u rukama, vjernici su se nadali da će dijete uz pomoć ove zaštitnice na jednako brz način napustiti majčino tijelo. Kako je predmet vrlo vrijedan smatra se da nije izgubljen već namjerno zakopan u doba reformacije, kada su religiozni predmeti s likovnim prikazima bili stavljeni izvan zakona, negdje u kasnom 16. vijeku. Muzej u Yorku još uvijek procjenjuje predmet i treba donijeti konačnu odluku o njegovoj kupovini.

Da živimo u Engleskoj savjetovali bismo vas da se što prije prihvatite detektora metala i krenete u potragu za istorijskim blagom na dobro potvrđenim istorijskim engleskim lokalitetima i da nam se javite s nalazima. Ovako ćemo vas samo nastaviti izvještavati o novostima čim se one pojave.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Izvor: povijest.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti