Uskoro: Otvaranje najvećeg arheološkog muzeja na svijetu (FOTO)

Veliki egipatski muzej čija je izgradnja koštala oko milijardu američkih dolara biti će smješten u modernoj zgradi od stakla i betona.

Plan je bio da Muzej bude otvoren 2011. godine, a nakon brojnih kašnjenja, deset godina kasnije, konačno je došao u fazu u kojoj je završeno 96% planiranih radova.

Iako je otvorenje trebalo biti upriličeno prošle godine, plan je u ovom slučaju poremetila pandemija, ali je sasvim izvjesno da će Muzej svoja vrata otvoriti ove, 2021. godine. Ipak, stručnjaci kažu da to vjerovatno neće biti moguće u prvoj polovini godine, s obzirom da je potrebno četiri do šest mjeseci da bi se izložila kompletna muzejska postavka koju čini oko 100.000 artefakata, uključujući i više od 5.000 predmeta iz Tutankamonove grobnice.

Veliki egipatski muzej dizajnirala je dablinska arhitektonska firma Heneghan Peng, a Muzej se prostire na površini od 490.000 kvadratnih metara što je prostor “dovoljno velik za parkiranje Boinga 747”.

Veliki egipatski muzej stepenasta je građevina koja se prostire na nekoliko nivoa s visinskom razlikom od oko 50 metara. Ulaz u Muzej je iz doline Nila a posjetioci od ulaza kreću prema platou Gize, gdje se nalaze glavne muzejske galerije. Iz Muzeja se pruža panoramski pogled na piramide, a u muzejskom parku predviđeni su vrtovi u kojima će biti izložene skulpture. Posjetitelje u glavnom atriju dočekuje ogromni kip Ramzesa II, a iz atrija se pruža veliko stepenište koje ukrašava 87 statua faraona.

Glavne galerije podijeljene su na četiri ere: preddinastičko razdoblje (do 3100. p.n.e.) i Staro kraljevstvo (graditelji piramida), Srednje kraljevstvo, Novo kraljevstvo (Tutankamon, Ramzes) i Grčko-rimska galerija. Galerije su organizirane i po temama, što je novost u odnosu na raniji Muzej, pa tako teme obrađuju vjerovanja odnosno religiju, Egipatsko kraljevstvo i moć faraona a na kraju i egipatsko društvo.

Za razliku od postojećeg Muzeja smještenog na kairskom trgu Tahrir koji je bio poput skladišta najvrednijih umjetnina – u podrumima su čuvani brojni artefakti za koje nije bilo mjesta u izložbenim galerijama, novi Muzej ima dovoljno prostora tako da će posjetitelji moći vidjeti i repliku Tutankamonove grobnice. Galerije s Tutankamonovim blagom, koje će vjerovatno biti i najposjećeniji dio Muzeja, biti će 60 puta veće i prostranije od originalne grobnice. Tu će se moći pogledati svi predmeti pronađeni u Tutankamonovoj grobnici, kao i vanjski kovčeg i dva unutrašnja kovčega iz grobnice, a artefakti će biti izloženi na način koji će posjetiteljima omogućiti da ih otkrivaju istim redoslijedom kojim ih je otkrivao Howard Carter prilikom pronalaska grobnice na početku prošlog stoljeća.

Poređenja radi, u sadašnjem Muzeju moglo se pogledati oko 1.500 predmeta iz Tutankamonove grobnice a novi Muzej će ponuditi 5.400 predmeta, uz neizostavnu zlatnu masku, sarkofag, dragulje, prijestolje i kočije. Muzej će također prikazati način života koji je vodio Tutankamon, šta su bili njegovi obroci i kakvu odjeću je nosio, a posjetitelji će moći vidjeti i njegove raskošne 3.500 godina stare sandale optočene dragim kamenjem.

Ovaj muzej koji će biti najveći arheološki muzej na svijetu, kako se najavljuje, će konačno dati uvid i u do sada manje zastupljenu predinastičku kolekciju i skoro zaboravljeno Srednje kraljevstvo koje datira iz oko 2050. p.n.e., a mnogi upravo taj period smatraju umjetničkim vrhuncem Egipatskog kraljevstva. Restauracija artefakata se vršila u 17 laboratorija, a posebno impresionira činjenica da su neki od izloženih predmeta napravljeni prije skoro 5.000 godina.

Irski arhitekti su za novu lokaciju Muzeja izabrali mjesto koje je izvan gradske zone, s gradom je povezano metro linijom a nalazi se i bliže novom međunarodnom aerodromu. Objekat je građen imajući u vidu probleme koji su nastajali zbog prevelikog broja posjetilaca, loše akustike i komplikacija s očuvanjem artefakata u njihovom izvornom stanju, kao i zbog neprekidnih saobraćajnih gužvi oko Muzeja na staroj lokaciji u ionako haotičnom režimu saobraćaja u Kairu. Još jedna prednost je da će se do Muzeja moći lakše doći i iz popularnih turističkih destinacija na Crvenom moru, čime će se osigurati veći broj posjetilaca.

Predviđa se da će novi Muzej u prvoj godini privući između 3 i 5 miliona posjetilaca, a da će vremenom ta brojka rasti do 8 miliona posjetilaca godišnje.

Veliki egipatski muzej čija je izgradnja od arhitektonskog natječaja pa do otvaranja predviđenog za 2021. godinu trajala skoro 20 godina, imat će i zaseban dječiji muzej koji će se koristiti najsavremenijim vizualnim i zvučnim efektima kako bi fascinatni Drevni Egipat i priču o njegovim kraljevstvima, dinastijama, faraonima i mitologiji približio i najmlađim posjetiteljima. Prema za sada dostupnim informacijama, cijena ulaznice će biti oko 17 eura.

Izvor: nomad.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti