UPOTRIJEBITI DO i NAJBOLJE UPOTRIJEBITI DO na deklaraciji? Tako mala, a tako drastična razlika!

Pored roka upotrebe, važno je pratiti uputstva o temperaturi, svjetlosti, vlažnosti

rok

Jedino pažljivo i ispravno čitanje deklaracija na proizvodima omogućit će vam sigurnu upotrebu proizvoda koji ste kupili. Zato treba eliminisati sve nedoumice oko termina na deklaraciji. Jedna od najčešćih svakako je razlika u izrazima “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”.

A razlika je drastična. “Najbolje upotrijebiti do” ukazuje na datum do kada hrana zadržava očekivan kvalitet, ali i poslije tog datuma ona je sigurna za upotrebu. Predstavlja vrijeme do kog hrana zadržava svoja posebna svojstva ako se pravilno čuva.

Poslije navedenog datuma, hrana može početi da gubi ukus i teksturu. Tako su obično označeni rashlađeni, smrznuti, sušeni proizvodi poput tjestenina i riže te konzervisane namirnice. Peciva na primjer imaju na dekralacijama datume do kada su svježa, a nije riječ o bezbjednosti, nego o kvalitetu namirnice.

A “upotrijebiti do” označava datum nakon kog se hrana smatra nesigurnom za jelo.

Posebnu pažnju treba obratiti na oznaku “upotrijebiti do” na namirnicama kao što su mlijeko i mliječni proizvodi, meso, riba, jaja, jer je njih najopasnije koristiti po isteku roka namirnice.

Smatra se da su namirnice koje su vrlo slane (kiseli krastavci), slatke (med, marmelada), fermentisane (kiseli kupus) ili sušene (keks) imaju vrlo mali rizik da se pokvare nakon “najbolje upotrijebiti do”.

Pored datuma upotrebe na deklaraciji, važno je pratiti uputstva o temperaturi, svjetlosti, vlažnosti. Na proizvodima takođe treba da stoji i rok trajanja hrane nakon otvaranja pakovanja.

Kupci prije nego što stave proizvod u korpu treba i da provjere da li je pakovanje oštećeno.

Izvor: srbijadanas.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti