U Banja Luci predstavljeni kandidati Koalicije „Domovina“

Povijesni trenutak u borbi za jednakost

U banjalučkom hotelu „Bosna“ danas (15.09) su predstavljeni kandidati Koalicije „Domovina“ za Narodnu Skupštinu Republike Srpske, podpredsjednika- predsjednika  RS-a i kandidati za Zastupnički  dom Parlamenta BiH iz manjeg bh. entiteta.

–          Koalicija „Domovina“ bez lažne skromnosti očekuje deset do 12 mandata u Narodnoj Skupštini RS-a kao i siguran izbor podpredsjednika RS-a iz reda Hrvatskog naroda, odnosno iz Hrvatske stranke prava, pa je gotovo sigurno da će na ove funkcije poslije oktobarskih izbora sjesti Ivo Blažanović, iz reda hrvatskog naroda, odnosno Hrvatske stranke prava te Ramiz Salkić, iz reda Bošnjačkog naroda – istakao je Vinko Jakić, koordinator Koalicije „Domovina“.

On je također kazao kako misli da će Koalicija imati efekt sinergije, da će ujedinjene stranke probosanske orijentacije imati dobre rezultate te da je ubijeđen da će birači masovno izaći na izbore i tako zasigurno postići mnogo bolji rezultat nego prije četiri godine.

Također, Jakić smatra da će Koalicija „Domovina“  biti nezaobilazan faktor u RS-u, i da će biti garant opstojnosti povratka Bošnjaka i Hrvata u Republiku Srpsku i da će se izboriti da mladi ljudi ne odlaze nego se vraćaju u RS  tako da će sljedeće četiri godine biti obilježene najmasovnijim povratkom izbjeglih Hrvata i Bošnjaka.

–          Nažalost,  SDP i HDZ nisu podržali takav koncept i nisu ušli u koaliciju Domovina, sve zarad mnoštva dogovora  s Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske te zbog tog dogovora ispod stola s Dodikom povratak Hrvata i Bošnjaka ih interesuje samo kako bi se domogli dobrih fotelja jer su  dosad davali prazna obećanja i oni iz Sarajeva i oni iz Mostara – kazao je Jakić.

Velikom broju prisutnih u sali hotela Bosna“ obratili su se nosioci lista i Adil Osmanović, podpredsjednik SDA koji je između ostalo kazao da je dosadašnje nejedinstvo hrvatskog i bošnjačkog naroda rezultiralo slabim učešćem  predstavnika oba naroda u vlasti u Republici Srpskoj tako da se sada očekuje dominantna podška koaliciji „Domovina“ kako bi učešće Hrvata i Bošnjaka u političkom  odlučivanju bilo u značajnijoj mjeri promijenjeno.

Admir Čavka, kandidat za poslanika Narodne Skupštine RS-a naglasio je da je ova koalicija „uspjela da okupi sve probosansko i što svaki čovjek koji voli BiH treba da prihvati“. On je također izrazio zadovoljstvo što su upravo u Banja Luci označili početak, kako je rekao, ove važne predizborne kampanje, koja će rezultirati time da ova koalicija postane značajan politički subjekt u RS-u i BiH.

Posebno je bio emotivan bio istup Željka Stipića koji  je istakao da su Bošnjaci i Hrvati u ovom entitetu dosad nažalost bili građani drugog reda te da je krajnje vrijeme da se stane u kraj ovakvoj praksi te da je povijesni trenutak  za političko ujedinjenje  kako bi ostavarili svoja prava i ciljeve.

Poslije predstavljanja kandidata Koalicije „Domovina“ delegacija HSP-a na čelu s Vinkom Jakićem  posjetila je zajednicu Hrvata u Banja Luci kao i banjalučkog biskupa Franju Komaricu koji je izrazio riječi potpore Koaliciji  „Domovina“.

Press služba Koalicije „Domovina“

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti