Top 10 najstarijih mjesta na svijetu

Uživajte u mističnom putovanju kroz nalazišta, pećine, hramove i gradove koji su odavno ispisali stranice istorije.

Iz knjige National Geographica Destinations of a Lifetime:

1. ALEP (HALEP, ALEPPO), SIRIJA

Smatra se da ovaj drevni grad, raskrsnica civilizacije datira unazad 8.000 godina. Nekada dragulj Bliskog istoka, tvrđava iznad modernog Alepa je dijelom uništena zbog rata u Siriji.

2. POLUOSTRVO BURUP (BURRUP), AUSTRALIJA

Murujuga, takođe poznat i pod modernim imenom poluostrvo Burup, nalazi se na sjeverozapadu Australije i dom je potencijalno najstarijih i najugroženijih petroglifa. Neke od više od milion slika su stare više od 40.000 godina.

3. ERBIL (ARBIL, ARBELA), KURDISTAN, IRAK

Jedno od najstarijih stalno naseljenih mjesta na Zemlji, ovo naselje se nadvija preko modernog Erbila, glavnog grada Južnog Kurdistana i pokazuje znakove okupacije koja datira iz V vijeka p.n.e. Jedan je od najnovijih lokaliteta pod zaštitom Unesco-a od 2014. godine.

4. GOBEKLI TEPE (GöBEKLI TEPE), TURSKA

Izgrađen početkog desetog milenijuma p.n.e, Gobekli Tepe izgleda kao ponovno stvaranje raja sa stelama (kamenim ili drvenim pločama) u koje su urezane slike egzotičnih biljaka i životinja. Sada se u pustinji nalazi džinovski kompleks hrama u kome su pronađene drevne ljudske figure.

5. PEĆINA EL KASTILJO (EL CASTILLO), ŠPANIJA

Najstariji poznati crteži na svijetu se nalaze u pećini El Kastiljo, u Kantabriji na istoku Španije. Smatra se da su crteži stari više od 40.000 godina, a mnoge od slika su otisci ruku, koje su umjetnici napravili tako što su duvali boju iz usta.

6. PEĆINA LASKO (LASCAUX), FRANCUSKA

Više od 2.000 slika konja, krava, mačaka i ptica i njihovih lovaca izgledaju živopisno i danas, kao i tada kada su nastale prije više od 17.000 godina. Otkrivena 1940. godine u dijelu koji se sada naziva jugozapad Francuske, pećina je zatvorena za posjetioce, ali njena replika je otvorena.

7. POTOK PEĆINA, SLOVENIJA

Kromanjonci su našli utošičte u ovom kompleksu pećina u centralnoj Evropi, koristeći skoro 7.010 metara krečnjačkih tunela kao ritualni prostor i lovnu stanicu prije otprilike 36.000 godina u Sloveniji.

8. JERIHON (JERICHO), IZRAEL

Zidovi Jerihona su se srušili, a njihovi ostaci su postali glavna turistička atrakcija u ovom gradu na zapadnoj obali, koji je osnovan možda prije 11.000 godina i koji spada u najstarije naseljena nalazišta na svijetu. Obližnja žičara odvodi posjetioce na zapad, na Goru iskušenja, gdje je prema Bibliji đavo iskušavao Isusa za vrijeme njegovog četrdesetodnevnog posta.

9. HRAMOVI DŽGANTIJA (ĠGANTIJA), MALTA

Negdje oko 3.600 p.n.e, drevni hramovi Džgantije su izgrađeni na ostrvu Goco na Malti i spadaju u najstarije neolitske strukture na svijetu. Smatra se da su posvećene Gei, Velikoj Majci Zemlje, a prema legendi su je izgradili divovi.

10. SKARA BRE (SKARA BRAE), ŠKOTSKA

Naseljen prije više od 5.000 godina, neolitski grad Skara Bre se nalazi na Mejnlandu, najvećem ostrvu u arhipelagu Orknijskih ostrva. Jake oluje su 1850. godine dovele do njegovog otkrića, pronalazeći kamene krovove, svečane strukture i čak i namještaj.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti