Tajanstvena poruka iz svemira

Krajem šezdesetih godina, nakon šoka kojeg su u naučnom svijetu među vizionarima i fantastima izazvale prve dvije knjige švicarskog hotelijera Ericha von Dänikena ‘Povratak zvijezdama’ i ‘Sjećanja na budućnost’, u svijetu je bilo sve više pristalica teorije da je naša planeta u dalekoj prošlosti bila domaćin nepoznatim gostima iz svemira.

Vratimo se sada godinama unazad, i krenimo na zanimljiv put u Francusku,  u Pariz. Bio je utorak, treći avgust 1971. godine …

Prekinuti dijalog

Toga dana, negdje oko osam sati ujutro, većina Francuza sjedila je pored radio i televizijskih aparata, pomno prateći uzbudljivi direktni prenos aluniranja američkog kosmičkog broda ‘Apolo 15’ koji se lagano i bezbjedno spuštao na jednolično mjesečevo tlo. Zahvaljujući dobroj organizaciji i saradnji sa NASA-om, Francuska radio-televizija je posredstvom američke baze u Houstonu, održavala direktan kontakt s radio-odašiljačima svemirskog broda koji su prenosili poruke američkih astronauta. U pariškom studiju sjedila su dvojica iskusnih novinara, jedan specijalista za astronautiku, a drugi prevodilac, koji su komentarisali poruke astronauta Wordena i stručnjaka iz Kontrole u bazi Houston.

Razgovor je u početku bio dosta nezanimljiv i svodio se na razmjenjivanje stručnih podataka.

‘Apolo 15’: – Sve funkcioniše O. K. Spuštanje se odvija po planu …
Kontrola: – Obratite pažnju na instrumente …

Poruka stručnjaka za kontrolu leta iz Houstona bila je tog momenta prekinuta. Zavladala je mukla tišina, zatim su se čuli neki neobični šumovi, a onda je do slušalaca Francuske radio-televizije dopro glas astronauta Wordena:

‘Apolo 15’: – Za nekoliko trenutaka … Ali šta se to dešava?! … Kakve su to smetnje? …
Da, zaista se radilo o neobičnim smetnjama koje su odjednom iskrsle u kontaktu između vasionskog broda ‘Apolo 15’ i baze u Houstonu, Ono što je najviše zbunjivalo bila je činjenica da smetnje nisu izbile na uređajima na brodu, a ni u američkoj Kontroli leta. Svi instrumenti su funkcionisali izvanrednom preciznošću, i na njima nije registrovan nikakav kvar. Pa, otkud onda smetnje? Ko ili šta ih je izazvalo?

Zagonetna poruka

Odgovor na ova pitanje, koji je uskoro stigao iz tajanstvenih vasionskih prostranstava ili odnekud drugo, još više je zbunilo posadu ‘Apolo 15’, vasionske stručnjake Houstona i slušaoce Francuske radio-televizije. Samo nekoliko trenutaka je potrajala mukla tišina, zatim su se javili neobični piskutavi šumovi nalik na šumove koje slušamo kada biramo stanicu na radio-aparatu, a onda su i oni utihli i javio se otegnut muški glas:
– Lama rabi alardi dini endavur esa kunis alim! …
Specijalista za astroanutiku Francuske radio-televizije upitao je prevodioca engleskog jezika šta znači izgovorena rečenica. Prevodilac je zbunjeno slegao ramenima, i odgovorio:
– Ne razumijem ni jednu riječ!
– Kako?
– Ne razumijem taj jezik. Uostalom, vratimo magnetofonsku traku …!
I vratili su traku. Ponovo se začuo zagonetni otegnuti muški glas:
– Lama rabi alardi dini endavur esa kunis alim! …
– Šta kaže? – upitao je ponovo specijalista za astronautiku.
– Ne znam. Zaista ne razumijem ni jednu riječ!
Ali tog trenutka je ponovo uspostavljena veza između ‘Apola 15’ i Kontrole leta u Houstonu. Prvi se javio astronaut Worden:

‘Apolo 15’: – Ponovite još jednom. Ništa vas nisam razumio! …
Kontrola: – Dobro, dobro … Da nastavimo sa programom aluniranja …

Nekoliko trenutaka kasnije vasionska baza u Houstonu isključila je francusku radio-televiziju iz direktnog prenosa spuštanja ‘Apola 15’ na Mjesec.
– Šta se sada dogodilo? — upitao je komentator tehničku službu.
– Isključeni smo iz direktnog prenosa! — stigao je odgovor.
– Pokušajte ponovo uspostaviti vezu!
Međutim, sve je bilo uzalud. Francuska radio-televizija tog dana više nije uspjela uspostaviti vezu sa Houstonom, i svemirskim brodom ‘Apolo 15’.
Zašto?
Izvor: conopljanews.net/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti