Svečano otvoren 3. Sarajevo Sevdah Fest

U Sarajevu je sinoć otvoren Treći Sarajevo Sevdah Fest (SSF).

“Glavni cilj SSF-a je očuvanje sevdalinke, nečega što je naše autohtono blago i što nosi lijepu priču o nama u Bosni i Hercegovini. Nečega što može da bude lijepa slika svih nas, svih građana Bosne i Hercegovine u svijetu. Mi insistiramo na tome da SSF i naša kultura pređu granice, i da pošaljemo lijepu sliku o svemu što zapravo jesmo”, rekla je glasnogovornica SSF-a Lamija Hodžić.

Interpetatorka sevdalinke Amira Medunjanin, koju nazivaju i “bosanskom Billie Holiday” izrazila je veliko zadovoljstvo što BiH konačno ima svoj festival sevdaha, koji, kako je rekla, privlači sve veći broj ljudi.

“Vjerujem da će narednih godina SSF prerasti u jedan vrlo važan festival ne samo za BiH, već i za region. Postoji toliko dobre muzike na području cijelog Balkana, koja se dotiče sa sevdahom po svakom aspektu, načinu izvođenja i emocijama koje budi”, istakla je Medunjanin.

Medunjanin će publici ovogodišnjeg SSF-a predstaviti sa još devet muzičara iz 10 zemalja Balkana, što bi moglo predstavljati početak svojevrsnog ujedinjenja, koje bi pokazalo da muzika ne poznaje granice.

Integralni članak pročitajte na: http://www.radiosarajevo.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti