SUSRET SRPKINJE I ALBANCA NA MOSTU U MITROVICI On: “Nikad nisam upoznao nijednog Srbina!” Ona: “Treba da zaboraviš rat.”

Kako mostovi spajaju ljude, tako je i BBC pokušao da na mitrovačkom mostu, na kome danonoćno dežuraju policajci, upozna predstavnike novih naraštaja zaraćenih strana

susret1

Dvadeset godina je prošlo od rata na Kosovu, a konflikt između Albanaca i Srba ne jenjava.

Etnička podjela i dalje nigdje nije vidljivija nego u Mitrovici, podijeljenom gradu na Ibru.

Kako mostovi spajaju ljude, tako je i BBC pokušao da na mitrovačkom mostu, na kome danonoćno dežuraju policajci, upozna predstavnike novih naraštaja zaraćenih strana.

Selena (16) je Srpkinja koja voli da putuje i da svira klavir, a Albanac Arijan (20) sa porodicom gaji pčele. On je rođen tokom rata i nikada nije upoznao nijednog pripadnika srpske zajednice.

Susret se odigrao na mostu, a akteri priče su došli svako iz svog dijela grada.

– Kako je moguće da živiš u južnoj Mitrovici, a da nikada nisi upoznao Srbina? – prvo je što ga je pitala djevojka poslije upoznavanja i rukovanja.

– Nikada nisam bio u tom dijelu grada zbog straha roditelja. Brat mog oca je ubijen za vrijeme rata, to nije dobar osjećaj. Spaljena nam je kuća, ništa nismo imali, samo su nam pčele ostale! – napomenuo je Arijan.

On je konstatovao da iako između dva naroda postoji distanca, treba da ostave prošlost iza sebe i nastave naprijed.

– Ne treba da zaboravimo prošlost, ali ne znači da ne možemo da sarađujemo i radimo zajedno. Neke stvari ćemo pamtiti zauvijek! – objasnio je svoj stav sa kojim se nije složila Selena.

– Živim na Kosovu, ali sam Srpkinja. Teško je, mi mislimo da Albanci ne vole Srbe, a oni misle da mi ne volimo Albance. Mi ovdje nemamo budućnost, sumnjam da ću živjeti ovdje i imati djecu. Prvi put kad sam prešla most mislila sam da će me neko ubiti. Ali ako treba da ne zaboravimo, ostaćemo ovde gdje smo. Nije lako, ali treba da probaš – posavjetovala je Srpkinja svog sugrađanina.

Da je teško prevazići nerazumijevanje i izaći iz začaranog kruga, potvrđuju Arijanove riječi:

– Mi tebe nismo ugrozili, zato nikada nećeš znati kakav je osjećaj.

Poslije toga više nije imalo šta da se doda, jedino što su mogli je da se rukuju i ponovo raziđu. Svako sa svojim ubjeđenjima i pravom na sopstvenu istinu.

Izvor: espreso.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti