Šta vaši Facebook statusi otkrivaju o vašoj ličnosti?

Svi imamo bar jednu prijateljicu koja ‘dijeli’ previše toga na Facebooku – niste razgovarali sa njom godinama, ali znate sve detalje njenog razvoda ili šta je doručkovala ove nedjelje.

Nemojte je previše kriviti. Ona je ono što jeste – potpuno neurotična – sudeći po najnovijim istraživanjima. Naime, studija u kojoj je učestvovalo preko 500 korisnika Facebooka pokazala je da postoji trend od pet najvećih osobina ličnosti (ekstrovertnost, neurotičnost, otvorenost, osjećajnost i savjesnost), kao i samopoštovanje i narcisoidnost, a istraživači su otkrili da ličnost učesnika ima tendenciju da utiče na ono što oni objavljuju na svom profilu.

status1

Psiholozi ističu da Facebook statusi mogu i te kako odražavati osobine ličnosti većine ljudi. Međutim, važno je shvatiti zbog čega ljudi pišu o određenim temama na najpopularnijoj društvenoj mreži. Drugim riječima, poruke koje objavljujemo mogu govoriti čak i više od onog što mislimo – stvari koje objavljujete na pomenutoj društvenoj mreži mogu zapravo odražavati ono što se dešava ispod površine pa čak i samu srž ličnosti, u određenim slučajevima.

Ovi ‘obrasci’ su najčešči:

Kada je svaki status o njihovoj djeci

Šta to znači? Osobe čiji su se statusi odnosili na njihovu djecu najčešće su vrlo savjesne.

Organizovane, odgovorne i vrijedne, ove osobe Facebook koriste rjeđe od svojih vršnjaka. Kada su na mreži, imaju tendenciju da se drže “sigurnih”, laganih tema kao što su sretan porodični život i smiješne stvari iz svakodnevnog života. Prilično su diskretne i izbjegavaju tračarenje.

Kada je svaki status zapravo svaki korak njihovog partnera

Šta to znači? Istraživači ovakvo ponašanje povezuju sa niskim samopouzdanjem ili neigurnošću.

Iza hvalisanja tipa: “Kako li mi se toliko posrećilo”, stoji potreba za ojačavanjem samopoštovanja, suzbijanjem nesigurnosti i uvjeravanjem da je veza još uvijek veoma jaka. Ovakvi statusi dobijaju manje lajkova i čine ljude koji ih objavljuju manje dopadljivim.

status2

Kada su statusi uglavnom politička uvjerenja i intelektualne stvari

Šta to znači? Ovo je povezano sa otvorenošću, radoznalošću i kreativnošću.

Zaboravite na isprazno ćaskanje: ove osobe na Facebook gledaju kao na sredstvo odašiljanja poruka i dijeljenja informacija koje trebate znati (primjera radi, knjiga koju su pročitali i koja ih je ostavila bez daha ili svrsishodan uzrok kojem bi moglo koristiti malo pažnje).

Kada je svaka objava fotografija sa grupom prijatelja

Šta to znači? Takve osobe su ekstrovertne.

Druželjubive i pričljive, za njih je Facebook način da pokažu svoj fenomenalni društveni život. Često objavljuju statuse i imaju širok krug prijatelja koji se često pojavljuju u njihovim objavama.

Kada drami nema kraja

Šta to znači? To se povezuje sa neurotičnošću.

Ljutito lice i plačljive ikonice! Neurotične osobe su anksiozne i koriste Facebook da privuku pažnju i podršku koja im nedostaje u “stvarnom” životu, slanjem poruka na dramatičan način. Najčešće koriste pomenutu društvenu mrežu radi prihvatanja i vrednovanja od strane drugih lica.

Kada je svaki drugi status o fizičkom izgledu

Šta to znači? Reč je narcisoidnoj ličnosti.

Ove vrste poruka najčešće su upućene od strane egzibicionista koji u većini slučajeva vode mnogo računa o svom spoljašnjem izgledu te traže pažnju čestim hvalisanjem o svojim postignućima. Ovakvi statusi dobijaju mnogo lajkova i komentara, ali evo u čemu je caka – istraživači vjeruju da iako se hvalisanje narcisoidnih osoba isplati (u ovom konkretnom slučaju “isplativost” se odnosi na broj lajkova i komentara) sasvim je moguće i izvjesno da su njihovi takozvani Facebook prijatelji samo učtivi i da potajno mrze njihov način ispoljavanja na društvenoj mreži.

Izvor: naslovi.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti