Sjećanje na najpoznatiju blondinu: MARILYN MONROE (1962-2016)

Postoji mnogo načina za mjerenje nečije popularnosti danas – po broju objavljenih članaka, tiražima časopisa, klikova na tekstove, prodaji promotivnih stvari, no teško da iko može doseći razinu koju već preko pola stoljeća održava najpoznatija platinasta plavuša na svijetu – Marilyn Monroe.

Holivudska starleta, seks bomba, glumica, model i apsolutni vamp nakon smrti postala je neslomiva legenda – tolika da se očekuje da će njezin djelomično korišteni ruž postići cijenu oko 20.000 €. Pronađen 54 godine nakon njezine smrti u tajnom pretincu jedne od Marilynih večernjih torbica, Revlonov ružičasti ruž imena “Bachelor’s Carnation” (neženjin karanfil), na sebi još ima tragove glumičinih usnica.

mm4

“Marilyna čar je tolika da zaista vjerujemo kako će ovaj ruž biti prodan za ovaj novac, a možda i mnogo više. Njegova posebnost je u tome što je toliko blizak njezinoj svakodnevnici, a takve stvari danas je teško pronaći”, izjavio je Martin Nolan, direktor aukcijske kuće Julien’s iz Los Angelesa.

No, ovaj komad plavušinog make-upa tek je dio kolekcije od 500 izložaka koji će ići na aukciju u novembru u LA-ju, objasnio je Nolan. Ipak, prije nego njezina imovina zauvijek bude raštrkana širom svijeta, ljubitelji seks simbola imaju će je priliku vidjeti na jednom mjestu – u londonskom Chelsea Harbour Design Centreu, gdje su povodom Marilynog 90. rođendana izloženi javnosti. Izložba imena Legacy of a Legend (Naslijeđe legende) doista daje fascinantan pregled Marilynog života – od Gucci adresara u kojem su kontakti svih tada slavnih imena filmske industrije, preko odjeće koju je voljela, pisama porodice i prijatelja, do umjetnina koje je posjedovala.

mm5

“Drago nam je što njezinim fanovima možemo predstaviti toliko različitih dimenzija njezinog života po prvi put. Izložba je postavljena na inovativan način koji će posjetiocima omogućiti da zaista urone u Marilynin život”, izjavila je kustosica Design Centrea, Claire German. No, što to Monroe čini toliko zanimljivom preko 50 godina nakon smrti?

“Ona je platinasta bomba smrznuta u vremenu”, tvrdi Nolan za glumicu koja je tokom života bila jedna od najpoznatijih, ali i najkontroverznijih dama na sceni. Do slave je krenula pozirajući za fotografije – bila je Playboyeva prva zečica 1953. godine – iako je za fotografije pozirala 1949. i dobila tek 50 dolara, Hugh Hefner otkupio ih je za 500, te stavio Merlinku na naslovnicu prvog izdanja Playboya.

Poznata po borbi s depresijom i ovisnošću, Marilyn je često kasnila na snimanja, imala je problema sa pamćenjem teksta navodno je scena u Neki to vole vruće, gdje izgovara rečenicu: “To sam ja, šećeru”, snimana preko 60 puta te je bila mnogo lošije plaćena od svojih kolegica (za svoj posljednji, nedovršeni film, navodno je dobila tek 100.000 dolara, dok je Liz Taylor u isto vrijeme za Kleopatru plaćena milion dolara).

“Iako se 1962. predozirala u svom domu, Marilyn je ostala upamćena kao elegantna 36-godišnjakinja koju svi vole, iako je bila prije njihovog vremena. Pitajte osmogodišnjaka danas zna li ko je Marilyn i vjerovatno će vam odgovoriti potvrdno”, dodao je Nolan.

Aukciju posvećenu Marilyn ovaj voditelj sprema već godinama, a rezultat je spoja dvije velike kolekcije – one Marilynog učitelja glume Leeja Strasberga, koji je sa suprugom Paulom bio jedan od glumičinih najbližih prijatelja i kojem je ostavila veći dio privatnog posjeda u oporuci (preostalih 25% naslijedila je njezina psihijatrica).Drugi dio stvari dolazi iz kolekcije Davida Gainsborougha-Robertsa, Britanca koji je postao opčinjen Marilyn kada je počeo investirati u komade koje je glumica posjedovala i nosila. Sada je odlučio, objašnjava Nolan, kako je “Marilyn veća od njega i kako kolekcija treba naći novi dom”, a upravo zbog velike količine ličnih predmeta direktor Julien’sa previđa veliki uspjeh svog poduhvata.

mm7

“Moj najdraži komad mala je zlatna torbica, optočena dragim kamenjem i crnim baršunom”, otkriva; u njoj se i dalje nalaze stvari koje je glumica nosila u izlazak: zlatna kutijica s puderom, osam Phillip Morris cigareta i 2 novčića od 10 centi koji su tada bili dovoljni za vožnju taksijem do kuće. U drugoj torbici, koja će takođe biti ponuđena, nalazi se češalj, ogledalce i upaljač – stvari koje možete zamisliti kako je plavuša nonšalantno odložila nakon povratka u stan. Iako su njezini filmovi zaradili preko 200 miliona dolara, a rečenicu “dijamanti su djevojčini najbolji prijatelji” je učinila besmrtnom, Monroe je posjedovala izuzetno malo luksuznih stvari.

“Imala je tek par komada skupog nakita – voljela je nakit u kostimografiji i wow faktor koji je njim postizala, no nije patila za pravim stvarima”, tumači Nolan, koji je u saradnji sa stručnjakom za nakit Albertom Weissom shvatio da je Marilyn nosila tek jedan komad od pravih dijamanata – sat švicarskog proizvođača Blancpaina.

mm8

Njegova vrijednost danas je između 80.000 i 100.000 dolara, no uzmete li u obzir da je često krasio njezino zapešće, teško je predvidjeti koju će konačnu cijenu postići. Na jednoj od prethodnih aukcija Merlinkin bijeli klavir čija se vrijednost procjenjivala na 15.000 dolara kupila je Mariah Carey za 662.500, a haljina u kojoj je pjevala “Happy Birthday”Johnu F.Kennedyju prodana je za više milion €. Do tog trena niti jedan odjevni komad nije postigao niti približno sličnu cijenu, no Marilyn je uskoro nadmašila samu sebe – bijela haljina iz filma Seven Year Itch 2011. dosegla je 3,7 miliona €!

“Ovo je posljednja aukcija ovog tipa, a Marilyn ima fanove širom svijeta i svih dobi – vole je ljudi od 5 do 95 godina starosti”, optimistično će Nolan. Među izloženi stvarima je i par iznošenih sandala koje je Marilyn nosila kao 21-godišnji model, dok je još bila poznata pod svojim pravim imenom, Norma Jean (službeno je promijenila ime 1956., kad je već postala slavna), crna koktel haljina dizajnerice Ceile Chapman koju je često nosila, te kultna haljina od perlica iz Neki to vole vruće koja je bila toliko uska da su Marilyn morali nositi sa klavira na kojem je sjedila u njoj.

mm9

No, možda najintimniji komad od svih nije nimalo glamurozan – to je dnevnik u kojem su napisane tek dvije rečenice: “Sama!!!! Potpuno sama.”

Iako je uživala u svjetskoj slavi, Marilyn nikad nije mogla pobjeći uticaju svog djetinjstva – većinu mladosti provela je kod usvojitelja, nakon što joj je majka hospitalizirana zbog šizofrenije. O svojim problemima sa mentalnim zdravljem pisala je i svojoj psihijatrici, a ta pisma takođe su dio izložbe koja će nakon Londona posjetiti Aziju i Sjevernu Ameriku.

“Imala je težak život, prvi put se udala tri sedmice nakon 16. rođendana. Cijeli život tražila je nekog ko će je bezuslovno voljeti, i nikad nije uspjela. Njezina priča zapravo je jako tužna”, zaključio je Nolan.

mm11

Čini se kako je Marilyn ipak na jednog muškarca ostavila popriličan dojam – Joe DiMaggio punih je 20 godina nakon njene smrti slao cvijeće tri puta sedmično u njezinu grobnicu, a njihovi prijatelji tvrde kako se par planirao opet vjenčati prije no što je starleta preminula. Iako je zaključak doktora kako je Marilyn umrla od predoziranja, njezini fanovi sigurni su kako je ovo bilo slučajno – čak je i sama glumica u jednom od pisama zabilježila:

“Rekla sam kako ću se ozlijediti ne puste li me van iz psihijatrijske bolnice, no to mi nije padalo na pamet – ja sam glumica, i nikad ne bih namjerno naštetila sama sebi. Toliko sam tašta”, napisala je psihijatrici. Neki čak tvrde kako je njezina smrt naručena iz Bijele kuće.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti