Shag Harbor i rušenje NLO-a 1967. godine

Jedan od najbolje dokumentovanih slučajeva rušenja svih vremena.

Kratak pregled:
Svojevremeno, maleno ribarsko naselje koje se naziva Shag Harbour u Kanadi nije čak bilo ni ucrtano na mapu. Ali 1967. godine desilo se nešto izvanredno, nešto što će promijeniti potpuno cijeli geografski status tog područja. Luka koja se nalazi na samom sjeveru Nove Scotie, postat će mjesto vrlo dobro dokumentiranog i istraženog slučaja NLO rušenja. Ovakvi izvještaji o padu NLO-a u vodu ili blizu vode su izuzetno rijetki.

Čudna, narandžasta svjetla:
04. oktobra, 1967. godine stanovnici zajednice su vidjeli neka nesvakidašnja narandžasta svjetla na nebu. Većina očevidaca se slaže da su bila vidljiva 4 svjetla. Postoji i jedan izvještaj od strane 5 tinejđera koji tvrde da su vidjeli da narandžasta svjetla se pale i gase u sekvenci, malo prije pada u ledene vode luke.

Objekat pluta na vodi:
Očekivalo se da će biti veliki “pljasak” prilikom udara u vodu, svi su bili šokirani činjenicom da objekat nije ni potonuo u vodu, nego je plutao po vodi. Objekat je bio oko pola milje daleko od obale. Prva stvar koju su građani pomislili je bila da su vidjeli pad aviona. Tako su i izvijestili RCMP (Royal Canadian Mounted Police). Sjedište RCMP-a bilo je u Barrington Passage-u. Po slučajnosti, pomoćnik šerifa Ron Pound je i sam vidio svjetla i njihov čudni prikaz.

Četiri svjetla na jednoj letjelici:
Prema Poundovoj izjavi, iako su se mogla vidjeti četiri narandžasta svjetla, bio je siguran da su sva četiri pričvršćena na jednu letjelicu. Bio je siguran da je veličina letjelice koju je vidio iznosila oko 18 metara. Odmah je otišao do obale da što detaljnije pogleda letjelicu koja je bila u vodi. Policijski desetar Victor Werbieki i pomoćnik šerifa Ron O’Brien su bili zajedno. Posmatrači su mogli jasno da vide žuto svjetlo kako se kreće preko vode i ostavlja žutu pjenastu masu za sobom.

Istraga obalne straže:
Čudni leteći objekat, ma što da bio, bi povremeno zaronio ispod ledene vode i nestao na trenutak. Povremeno bi se i udaljio od obale te ga je bilo teško promatrati. Lokalni ribolovac, zajedno sa brodom obalne straže zajednički stupa u vodu da bi imali bolji pogled i da bi po mogućnosti mogli da pruže pomoć povrijeđenima. Kada su došli svjetlo je nestalo, a narandžasti pjenasti trag još uvijek je bio vidljiv. Kako više ništa nisu mogli da pronađu obustavili su potragu u 03:00 sata ujutru.

Porijeklo nepoznato:
Nakon što je RCMP provjerila zapise letova sa Centrom i službom za spašavanje u Halifacu i sa NORAD radarom u Baccaru, Nova Scotia, bili su sigurni da ne postoje izvještaji o bilo kakvoj nestaloj letjelici, kako vojnoj tako ni civilnoj. Centar i služba za spašavanje podnose izvještaj sljedećeg dana Kanadskom vojnom sjedištu u Ottawi u kojem se naglašava da se nešto srušilo u more, ali da je porijeklo objekta “nepoznato”.

“Ruska podmornica prisutna”:
Službe u Kanadi još uvijek nisu bile završile sa istragom o čudnom rušenju. Naredili su brodu, “HMCS Granby” da uplovi u Shag Harbor luku. Ronioci sa broda su nekoliko dana vršili detaljnu i široku potragu na dnu okeana, ali nisu našli ništa što bi moglo biti pokazatelj događaja. Za nekoliko dana, činilo se da se istraga o misterioznom rušenju jednostavno “ohladila”. I jeste, bar do 1993. godine. A u svemu tome jedna misterija još uvijek nije bila jasna: Šta je ruska podmornica radila u tom području?

Istrazi se pridružuje i MUFON:
Ovo je bio kraj istrage misterije koja se desila u Shag Harbouru osim pokušaja istražioca MUFON-a Chrisa Stylesa. Bio je izuzetno zainteresiran za slučaj i odlučio je da pokuša da iskopa sve što je mogao o starom slučaju. Pronašao je i neke od očevidaca rušenja preko novina koje su ranije prenosile vijesti o događaju i intervjuiše ih. S njim je bio i još jedan istražitelj MUFON-a, Doug Ledger.

Drugo poglavlje:
Napori ove dvojice istražitelja MUFON-a će uroditi plodom i otkriti izuzetnu priču o zataškavanju koje je trajalo preko 25 godina. Otkrili su preko izjava ronioca sa HMCS Granbya da kada su prestale operacije u Shaq Harbouru, istraga nije još bila gotova, ni približno. Ronioci su rekli istražiteljima da je objekat koji se srušio napustio to područje i putovao podvodno oko 25 milja do mjesta pod nazivom Vladina Tačka. Tačka je bila u blizini baze za otkrivanje podmornica, koja je otkrila NLO. Ubrzo nakon toga brodovi su pozvani u to područje.

Zaključak:
Vojska je isplanirala operaciju spašavanja, ali prije nego su mogli krenuti sa planom, drugi NLO je došao da pomogne prvom. Mornarica odlučuje da “čeka i vidi” šta će se desiti. Takođe, u tom periodu i Rusija šalje podmornicu u vode Kanade. Sudeći prema svemu i oni su nadgledali kretanje prvobitnog objekta.

Konačno, podvodni NLO-i (NPO) su pokušali da uteknu. Ploveći brzinom većom od brodova koji su bili poslani i tako stižu u zaljev Maine, tada su izletjeli iz mora i odletjeli u nebo. Ove detalje su prenijeli mnogi svjedoci, kako civilni tako i vojni, čime misterija Shag Harboura postaje glavnom pričom UFOlogije kao i jedan od najbolje dokumentovanih slučajeva rušenja svih vremena.

Izvor: strogopovjerljivo.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti