ŠETNJA PO KUMROVCU SA TITOVIM UNUKOM: “Ustaše su prije par godina digle spomenik u vazduh, ali vraćen je na mjesto”

Kad mijenjaš ognjište i narav ti se mijenja. Baš ove riječi najbolji su uvod u priču koja slijedi, a puna je emocija, tuge i žalosti za nekim ljepšim vremenima, za nekom lijepom zemljom koja se zvala Jugoslavija, ali i za jednim čovjekom – Josipom Brozom Titom.

Kad se pomene Broz, Tito, Drug Tito, Maršal Tito, doživotni predsjednik SFRJ, lider komunista Jugoslavije, Ljubičica bijela ili kako god neko od vas ga zvao, u sjećanje naviru razne priče. Neke lijepe, neke baš i nisu.

Odlučili smo da o svim tim pričama porazgovaramo a gdje drugdje, nego na mjestu gdje je sve počelo.

Tog 7. мајa 1892. godine u Kumrovcu, današnjoj Hrvatskoj, rođen je “najveći sin svih naših naroda i narodnosti” Josip Broz Tito.

Dakle, izbor je bio logičan, priče o Titu treba ispričati i provjeriti u Kumrovcu. Ali s kim? Ko je to ko ga najbolje poznaje, ko ima pravo da o njemu i njegovim podvizima, ali i grijehovima priča?

I tu je izbor bio lak – njegov unuk, nasljednik, lider Komunističke partije u Srbiji Josip Joška Broz.

Pošli smo s Titovim unukom iz Beograda ka Kumrovcu, kako bi se u rodnoj kući Maršala prisjetili svih događaja, a i provjerili onu prvu teoriju zavjere koja glasi “Josip Broz uopšte nije rođen u Kumrovecu”.

Joška Broz na naš poziv da odemo u rodnu kuću njegovog djeda rado se odazvao.

Kumrovec je malo mjesto u Zagorju zelenom, ušuškano, s pitomim i dobrim ljudima, a čim se prođe tabla s natpisom imena mjesta nailazi se na školu.

– Ovdje je moj djed išao u školu, parkirajte se ispred nje, pa ćemo odatle pješke do rodne kuće – rekao nam je Joška Broz.

Tako smo i uradili, parkirali smo se ispred jedne bijele, na prvi pogled skromne kuće. Međutim, kad smo prišli ugledali smo tablu na kojoj piše: “Ovdje je nižu pučku školu pohađao Josip Broz Tito 1900-1905“.

Mještani Kumrovca i dalje čuvaju kult Tita, a kad su ugledali Jošku Broza odmah su počeli da mu prilaze. Pozdravljali su ga, željeli s njim da se fotografišu. Kao da je lično Tito ponovo došao u Kumrovec.

Rodna kuća Druga Tita dio je muzejskog kompleksa etno mjesta Kumrovec. Sve je autentično, sačuvano iz perioda kako je nekad bilo.

Približavamo se rodnoj kući Tita, a Joška nam kaže:

“Evo ga spomenik, njega su ustaše prije par godina digle u vazduh, ali vraćen je na mjesto. Ovakvih spomenika je bilo dva i oba je uradio čuveni vajar Antun Augustinčić. Jedan je bio ovdje jedan u Rudom”, priča nam Joška priču o spomeniku svog djeda koji stoji ispred njegove rodne kuće.

Kuća je i dalje tu, sređena je, tu su i pomoćni objekti, štale, ambar … Sve kao nekad.

Tu je i kolijevka u kojoj je kao beba spavao Josip Broz, kamin, skromni krevet, šporet, a od jedne sobe napravljen je muzej.

“Eto, vidite slike, Tito u Kumrovcu, a sad pričaju da on uopšte nije ovdje dolazio. Da to nije taj Tito. Pričaju gluposti i strašne izmišljotine”, kaže nam Joška Broz dok gleda originalnu uniformu maršala.

Izvor: espreso.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti