SATELITSKI SNIMCI RIJEŠILI MISTERIJU: Šta je bila svrha drevnih spiralnih rupa u Peruu?

Sofisticirani hidraulički sistem

Prije 2.000 godina u priobalnoj regiji Perua, gdje godišnje padne manje od četiri milimetra kiše, drevna civilizacija Nazca uspjela je razviti bogatu poljoprivrednu proizvodnju. Naučnicima dugo nije bilo jasno kako je drevni narod uopšte živio u kraju u kojem su suše mogle trajati godinama. Uz pomoć satelitskih snimki iz vazduha sada su dobili odgovor i na to pitanje.

Spiralne rupe ili puquios su, kako je za BBC pojasnila Rosa Lasaponara, italijanska naučnica, sofisticirani hidraulički sistem za vodu koji je konstruisan za prikupljanje i usmjeravanje vode iz podzemlja.

Puquiosi se nalaze širom Nazca regije pa se čini da je sistem bio vrlo razvijen, a omogućio je iskorištavanje neiscrpnih zaliha vode tokom godine što je pridonijelo razvoju intenzivne poljoprivrede u ovoj inače sušnoj dolini.

Niz kanala dovodio je vodu, zarobljenu pod zemljom, do područja gdje je trebalo, a višak se pohranjivao u površinskim rezervoarima. Kako bi se voda kretala kroz kanale, na površini su oformili rupe u obliku spirala što je omogućavalo da vjetar dopire u kanale što je prisiljavalo vodu da teče kroz sistem. Zanimljivo, neki puquiosi rade i danas.

Inače, Nazce su iza sebe ostavili malo tragova, osim geoglifa u pustinjskom tlu te puquiosa. Naučnici su sada zaključili kako su Nazce bili razvijena civilizacija, dobro organizovana s određenom društvenom hijerarhijom, ali i znanjem geologije.

Izvor: avaz.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti