SAMO GENIJALCI I ŠIZOFRENIČARI rješavaju ovaj test BEZ GREŠKE: Provjerite gdje ste vi!

Kako će osoba odgovoriti na neka vrlo jednostavna pitanja može mnogo toga otkriti o onome šta joj se zbiva u glavi. Upravo putem jednostavnih pitanja psiholozi mogu utvrditi da li je neko genijalac ili mu treba profesionalna pomoć, a pred vama su upravo tri upravo takve “zagonetke”.

Odgovorom na ova pitanja i vi možete provjeriti da li se u vašem umu skriva Ludi Šeširdžija ili Salvador Dalí.

Pitanja su slijedeća:

1. Šta je zajedničko PAROBRODU i ČAJNIKU?

test2

2. Šta je zajedničko TRKAĆEM AUTOMOBILU i TORNADU?

test3

3. Šta je zajedničko CIPELAMA i OLOVCI?

test1

Većina prosječnih, zdravih ljudi neće pronaći vezu između predmeta u sva tri pitanja, ali ako ste među onima kojima je to pošlo za rukom, slijedi najzanimljivije pitanje – u koju grupu spadate?

Odgovori na pitanja:

  1. para
  2. kreću se kružno
  3. ostavljaju tragove

U navedenom testu korištena je metoda kontrapozicije. Prosječni čovjek će na pitanje “šta vrana i sto imaju zajedničko” odgovoriti sa “ništa”, a u određenoj mjeri to će biti tačan odgovor. Međutim, osoba koja boluje od šizofrenije odmah će početi da traži dublje značenje i vezu, pa će zaključiti da se za stolom pišu pisma, a vrana ima perje kojim se takođe može pisati …

Kako dakle razlikovati genijalca od šizofreničara? Naravno, tačne dijagnoze nema bez ljekarskog stručnog mišljenja, ali u slučaju ovih pitanja šizofreničar će vjerovatno odgovor ispaliti “kao iz topa”, dok će se genijalac koncentrisati, razmisliti i tek nakon odbacivanja najočiglednije i najmanje zanimljive ideje dati originalan odgovor.

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti