SAČUVANA OD ZABORAVA: Tajna partizanska bolnica Franja

Ranjenike su dovozili u bolnicu isključivo pod okriljem mraka kroz potok, kako neprijatelj ne bi prepoznao tragove po putu i tako je otkrio

Partizanska bolnica Franja bila je tajna partizanska bolnica u doba Drugog svjetskog rata smještena pokraj mjesta Cerkno u Sloveniji. Izgrađena je u decembru 1943. godine, a bila je jedina tako opremljena bolnica u to vrijeme, daleko od očiju neprijatelja.

Nikada otkrivena

Bolnicu Franju čini 15 drvenih baraka, a bila je među najbolje opremljenim tajnim partizanskim bolnicama te je uz operacionu salu posjedovala i rendgenski uređaj, prostorije za brigu o invalidima i malu elektranu. Ranjenike su dovozili u bolnicu isključivo pod okriljem mraka kroz potok, kako neprijatelj ne bi prepoznao tragove po putu i tako otkrio bolnicu. Ranjenici su na očima imali poveze kako ne bi mogli otkriti gdje je tačna lokacija bolnice Franja u slučaju da budu zarobljeni, a živote su im spašavali u uslovima koje bi danas bilo teško i zamisliti. Među ranjenicima su bili, osim Slovenaca i pripadnika bivših jugoslovenskih naroda, Italijani, Poljaci, Francuzi, Austrijanci i dva Amerikanca.

Bolnica je smještena na nepristupačnom terenu, između klisura i neprijatelji je nikada nisu otkrili. Tokom svog djelovanja do 1945. godine, u nju je ukupno dovezeno 578 ranjenika, a 78 ih nije preživjelo. Većina umrlih život je izgubila dok su čekali da ih se dopremi u bolnicu. Umrle su ukopavali na obližnjem groblju s bocom rakije i karticom na kojoj su pisale informacije kako bi se tijela naknadno mogla identifikovati. Nakon rata, svi posmrtni ostaci prebačeni su porodicama.

Izgradnja bolnice

Nakon kapitulacije Italije u jesen 1943., doktor Viktor Volčjak i grupa boraca počeli su graditi novu bolnicu u jedva pristupačnom Pasice klancu u Dolenji Novaki u regiji Cerkno, prema savjetu jednog lokalnog stanovnika, Janeza Peternelja. Uz predanu pomoć mještana, bolnica se gradila postepeno do kraja rata pored Čerinščica potoka. Ime Franja dobila je po glavnoj doktorici koja je upravljala bolnicom Franji Bojc Bidovec, a izgradio ju je doktor Viktor Volčjak. Bolnica je dobila i nagradu Američkog udruženja veterana pilota 2. svjetskog rata za spašavanje Harolda Adamsa, pilota srušenog nad Slovenijom.

Nakon katastrofalne poplave koja je uništila bolnicu u septembru 2007. godine, spomenik je rekonstruisan gotovo u cijelosti. Voda je odnijela gotovo sve originalne predmete iz bolnice, tek 80-ak ih je naknadno pronađeno i vraćeno u bolnicu. Na osnovu prethodno pripremljenih crteža i dokumenata objekti su obnovljeni i izrađene su kopije predmeta.

Danas je Partizanska bolnica Franja spomenik kulture na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine, a nosi oznaku evropske baštine. Uprkos gubitku autentičnog materijala, bolnica je ostala simbol borbe, humanosti i junaštva Slovenaca koji su, zajedno s drugim narodima, ustali u borbi protiv fašizma i nacizma.

Izvor: vecernji.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti