Prvi YU glumci u stranim filmovima: Naše glumačke legende na “privremenom radu u inostranstvu” (FOTO & VIDEO)

Davne 1960-e i 1970-e

yuglumci

Nakon što je zadivio svijet ulogom zgodnog neobuzdanog Ciganina Belog Bore u crno-talasnom ostvarenju “Skupljači perja” Aleksandra Petrovića, (1967) Bekim Fehmiju je dobio priliku da za kompaniju Paramount odigra južnoameričkog avanturistu i plejboja u spektaklu “Avanturisti” (1970) Lewisa Gilberta.

Američka publika, međutim, nije dobro prihvatila ovo ostvarenje. Kritičari su ga dočekali “na nož”, te je šansa da nastavi karijeru u Hollywoodu bila jednostavno nemoguća. U najuglednijim filmskim magazinima, “Avanturista” je opisan kao “film koji nije uspio od Fehmijua da napravi međunarodnu zvijezdu”.

Ništa bolje nije prošla ni televizijska mini serija “Odisej” iz 1968. u kojoj je tumačio čuvenog antičkog epskog junaka. Uslijedilo je više komercijalnih filmova u Italiji, nakon što je potpisao višegodišnji ugovor sa italijanskim režiserom Dinom de Laurentisom. U to vrijeme sarađuje sa zvučnim imenima poput Johna Hustona, Irene Papas, Olivie de Havilend, Ave Gardner, Dirka Bogarta, Charlesa Aznavoura …

Bio jednom žanr popularno nazvan spaghetti western!

U deset godina, snimljeno je oko 850 spaghetti westerna. Uglavnom loših, ali tih godina kad je italijanska kinematografija bila u krizi zahvaljujući hiperprodukciji spaghetti westerna zaposlilo se 30 000 ljudi u filmskoj industriji. Među njima i dobro poznato ime nekadašnje jugoslavenske kinematografije Dragomir ‘Gidra’ Bojanić.

Pod pseudonimom Anthony Ghidra, Dragomir Bojanić je šezdesetih godina u Italiji snimio desetak westerna i akcionih filmova. Za ulogu u filmu “Balada o revolverašu” (1967) režisera A. Kaltabijana dobio je i nagradu.

Još neki od njegovih bitnijih filmova iz Gidrinog “italijanskog” perioda su “Django – Posljednji ubica” (1967), “Metak u čelo” (1968), “Neka ti Bog oprosti … Ali ja neću” (1968).

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti