Prvi MiG-ovi 29 u SFRJ: Piloti ih dovezli u odijelima

Još 1986. godine SFRJ se odlučila nabaviti sovjetski avion, a u konkurenciji su bili još Mirage-2000 i F-16

Video snimka prvog slijetanja lovaca MiG-29 u vojnu bazu Batajnica nedaleko od Beograda može se vidjeti na YouTubeu, a snimka prikazuje isporuku dva dvosjeda za JNA 24. septembra 1987. godine. Dvosjedi MiG-29UB u Jugoslaviju su stigli bez ikakvih oznaka, tako da se nije moglo utvrditi otkud dolaze.

Vlasnik kanala na kojem se snimka nalazi prvi ju je put objavio 2017. godine, a tada je za TangoSix izjavio da ju je dobio od pilota koji je u to vrijeme radio na Batajnici. Zanimljivo je da su do objave ovog videa objavljene samo dvije fotografije ovih aviona, a one su napravljene kada su MiG-29 prvi put isporučeni. Osim što na avionima nije bilo nikakvih oznaka, ni piloti nisu bili u standardnoj uniformi. Na snimci se vide sovjetski piloti, koji su doletjeli u MiG-ovima na Batajnicu, kako iz aviona izlaze u odjelima, kravatama i s aktovkama u rukama, a pripadnici vazduhoplovstva JNA su ih dočekali u civilu.

Razlog zbog kojeg su sovjetski piloti nosili odijela bio je zapravo pomalo “pomaknut”. Naime, piloti su se vraćali u Rusiju komercijalnim letom Aeroflota, dakle na letu gdje ne nose uniforme, a kako MiG-ovi nisu imali nikakve spremnike za putne torbe, najpraktičnije rješenje bilo je da MiG-ovima upravljaju u odijelima. Još 1986. godine SFRJ se odlučila nabaviti sovjetski avion dok je prvi jugoslovenski pilot Branko Bilbija letio u MiG-u 29 još 1985. godine. U konkurenciji su za novi borbeni avion JNA bili još Mirage-2000 (Bilbija je letio i u njemu) i F-16. Jugoslavija je tako, nakon SSSR-a postala prva evropska i treća država na svijetu koja je nabavila MiG-29. Prije nje ovaj avion su nabavile Indija i Sirija.

Nakon što su stigla dva dvosjeda (evidencijski brojevi 18301 i 302, službena vojna oznaka NL-18) u septembru 1987. godine, iste godine je isporučeno još 10 jednoseda MiG-29B (dobili evidencijske brojeve 18101-110, službena vojna oznaka L-18) i to u dvije runde – prva je stigla 22. a druga 28. decembra. Naknadno su u aprilu 1988. godine isporučena još četiri jednosjeda.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti