Pronađen jedan od najvećih dijamanata ikad, ima 404 karata i promjer od 7 cm!

Projekt Lulo Diamond u partnerstvu vode angolanska državna kompanija za eksploataciju dijamanata Endiama i privatni investitori Rosas & Pétalas. U sklopu tog projekta, u jednom rudniku u Angoli pronađen je jedan od najvećih dijamanata svih vremena, od 404,2 karata i promjera 7 centimetara, objavio je CNN Money. Njegova se vrijednost procjenjuje na 20 miliona dolara. Podatke je potvrdila kompanija Lucapa Diamonds čiji su radnici pronašli dijamant. Na testiranju boje i čistoće kod njujorškog trgovca dijamantima Yehuda, utvrđeno je da je riječ o dijamantu Tipa II i D-boje, što znači da je praktički savršen. D-boja, kako su objavili iz Američkog instituta za dragulje, najrjeđa je i najvrjednija boja bijelih dijamanata.

diamant2

Rudnik u centralnoj Angoli u kojem je pronađen divovski dijamant otvoren je lani i dosad je u njemu izvađeno 60 “velikih specijalnih dijamanata”, stoji u saopštenju Lulo Diamond projekta. Lucapa je relativno mala kompanija za istraživanja. Njezine dionice na australskoj berzi nakon otkrića su skočile 30 posto. Angola je četvrti najveći proizvođač dijamanata na svijetu. Najveći dijamant prije ovoga tamo je pronađen 2007. Imao je 217,4 karata i nazvali su ga “Angolanska zvijezda”.

diamant3

Najveći dijamant ikad pronađen je “Cullinan”. Iskopan je 1905. u Južnoafričkoj Republici. Imao je 3.106 karata i 600 grama. Izbrušen je posebno za britansko kraljevsko žezlo i krunu, izložene u Londonu s ostalim kraljevskim draguljima. Drugi najveći dijamant u istoriji pronađen je u novembru 2014. i imao je 1.111 karata. Ovaj pronađen u Angoli 27. je po veličini u ukupnom poretku.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti