PROGNOZA: Stiže velika promjena vremena, a AccuWeather objavio i kakva će biti jesen

Accuweather je objavio sezonsku prognozu za jesen prema kojoj naše krajeve očekuju turbulentni meteorološki događaji, naročito od oktobra.

prognoza1

Prema pisanju Accuweathera, nakon ekstremne ljetne topline na zapadu i sjeveru Evrope, sličan trend nastavit će se i početkom jeseni. Nastavak sušnog i toplog vremena pogodovat će novim požarima u Skandinaviji, dok se u našem dijelu Sredozemlja kako jesen bude odmicala predviđaju sve češće oborine.

Prema riječima meteorologa Alana Repperta, prosječna temperatura nadolazeće jeseni bit će 1-3 °C iznad prosjeka u Velikoj Britaniji, što je samo nastavak trenda iz prijašnjih mjeseci.

Slična ili čak i veća odstupanja predviđaju se u cijeloj Francuskoj, Belgiji, Holandiji i Njemačkoj, a pad temperature na prosječne vrijednosti na tom području treba očekivati tek u novembru.

Nakon ljetne sezone koja je u dijelovima Sredozemlja već bila poprilično olujna, sličan trend nastavit će se i u septembru.

U oktobru i novembru slijedi širenje oborinske zone i na zapadni Balkan, a posebno izdvajaju mogućnost obilnih oborina oko Dinarida i na Jadranu. Češće oluje doprinijet će i nižim temperaturama vazduha.

Izvor: vecernji.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti