Priča o gradskoj česmi u Tuzli

Gradsko vijeće Donje Tuzle je angažovalo projektanta Mihanovića koji je projektovao Medresu i Šarenu džamiju da uradi i projekat gradske česme.

U septembru 1888. otvorena je ova krasna česma sa 6 slavina. Bijeli kamen za gradnju česme dobavljen je iz hreškog majdana kod Sarajeva, a zeleni od Nove Kasabe, Zidarske radove izveli su talijanski majstori – klesari. U početku su korišteni izvori iz Kojšina i Bukovčića, a 1910.godine dovedena je voda iz Podstupara.

Godine 1933. fotografija ove česme bila je izložena u Zagrebu na izložbi izuzetnih objekata i proglašena je za najljepši objekat te vrste u BiH. Neposredno nakon toga na česmi su se počele pojavljivati pukotine, građevina se nagela, a dovodi vode su se prekinuli. Dogovoreno je da se kameni blokovi obilježe i nakon sanacije temelja da se ponovo ugrade.

Ti radovi su odgađani, a onda je izbio rat i česma je još tavorila onako naherena. Narodnooslobodilački odbor je neposredno nakon oslobođenja Tuzle naredio da se česma demontira, a kameni blokovi su uskladišteni u spremište stare Beledije. Tek 1988. 100 godina poslije prvog otvaranja česme ponovo je otvorena Čaršijska Česma, vrpcu je presjekao Dragiša Trifković.

Izvor: dijak.online

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti