Pretvaranje Mjeseca u solarnu elektranu bi riješilo energetske probleme na Zemlji

Japanska firma (a koja će druga) je predložila zanimljivu ideju o tome kako bi se energetske potrebe čovječanstva mogle riješiti izgradnjom solarne elektrane na … Mjesecu.

Jedna od najstarijih i najvećih arhitektonskih i građevinskih firmi u Japanu, Shimizu, predstavila je svoju viziju za rješavanje energetskih problema u svijetu. Projekt predlaže postavljanje ogromnog pojasa solarnih panela na Mjesecu, što bi našeg prirodnog satelita pretvorilo u veliku solarnu elektranu. Kolektori solarne energije bi pokrili površinu od 400 km, a prijenos proizvedene energije na Zemlju bi se vršio laserskim zracima ili mikrotalasima. Energetske talase bi primale stanice na Zemlji, a ovo bi bio kontinuirani izvor energije, budući da na Mjesecu ne postoji loše vrijeme ili mrak.

Ideja japanske firme je izgraditi betonski pojas prekriven solarnim panelima duž ekvatora Mjeseca, što je 11.000 km  duga, odnosno 400 km široka struktura. To je razlog zašto je projekt nazvan “Luna Ring” (Lunarni prsten). Prema inicijatoru ideje, prsten može proizvesti 13.000 teravata energije dnevno, što je tri puta veći iznos od godišnje proizvodnje u SAD.

Pri tome, firma planira maksimalno iskoristiti mjesečeve resurse. Beton, zajedno s nekim drugim materijalima, kao što su keramika i staklo, može se dobiti iz mjesečevog tla. Čak i kisik i voda mogu biti proizvedeni korištenjem materijala s Mjeseca.

Rukovodioci firme tvrde da bi izgradnja solarne elektrane na Mjesecu mogla započeti već u 2035. kao i da bi se u cijelosti mogla obaviti korištenjem robota. Međutim, još uvijek je nejasno koliko novca i drugih resursa bi ovakva izgradnja zahtijevala kao i koliki bi bili operativni troškovi, jer niko nikada nije pokušao izgraditi strukturu ove veličine i na takvoj udaljenosti.

U firmi Shimizu su vrlo optimistični u pogledu njihovog futurističkog projekta, rekavši da je “solarna energija praktički neiscrpna, ne zagađuje te je ultimativni izvor eko energije koja donosi prosperitet i u prirodu, kao i u naše živote. Shimizu predlaže svoj ‘Luna Ring’ projekat kao beskonačni temelj za suživot čovječanstva i Zemlje.”

shimizu1

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti