Predstavljen pametni pješački prelaz budućnosti (VIDEO)

U Londonu je testiran prototip futurističke ‘zebre’ sa promjenljivim LED svijetlima koja su ugrađena u kolovoz umjesto klasične bijele farbe

prelaz

Pametni pješački prelaz, za koji njegovi dizajneri tvrde da je uočljiviji od standardnog i da će povećati bezbjednost pješaka u saobraćaju, osim LED svjetlosnih izvora, koristi kompjuter i kamere, tako da u realnom vremenu može da mijenja horizonatlnu signalizaciju na kolovozu, u zavisnosti od toga da li se ispred mjesta za prelaz ulice nalazi pješak ili ne.

Kada sistem procijeni da je bezbjedno preći ulicu, na kolovozu će se od LED sijalica formirati privremena ‘zebra’, a ispred samog pješačkog pojaviće se zelena svjetlosna traka koja označava da pješaci mogu da zakorače na put.

Tehnologija je u stanju da prepozna različite vrste prevoznih sredstava, poput bicikala, pa se za njih na putu aktivira posebna svjetlosna signalizacija.

U slučaju da pješak ili dijete iznenada istrče na ulicu, pojaviće se upozoravajuće crveno svijetlo na kolovozu, kao opomena kako samom pješaku, tako i vozačima. Pametna LED signalizacija umjesto klasične farbe na putu ima još jednu prednost jer je uočljivija u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti.

Prototip koji je za sada u fazi razvoja i testiranja sastoji se od horizontalnih LED panela dimenzija 7,5 m x 22 m i ispituje se na specijalnom poligonu u južnom dijelu Londona.

Izvor: 24sata.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti