Pozivari iz drugog svijeta: Legenda o tajanstvenom dobošaru

Legenda o tajanstvenom dobošaru koji najavljuje smrt jedna je od najrasprostranjenijih na svijetu. Takozvani ‘duhovi dobošari’ svrstavaju se među najstrašnije tajanstvene fenomene, ne samo zbog zlokobnog značenja i neobjašnjivog porijekla, već i zbog istrajnosti kojom se pojavljuju.

Jedan od tipičnih primjera je fatalni dobošar koji je generacijama pratio škotsku porodicu Ogilvy, gospodare zamka Cortachy, najavljujući im smrt i propast.

Legenda potiče iz srednjeg vijeka. Jednog dana u zamak je stigao glasnik sa neprijatnom porukom od neprijatelja tadašnjeg gospodara Cortachyja. Ogilvy su ga vezali, ugurali u njegov sopstveni doboš i bacili ga sa zidina zamka. Prije nego što je poginuo, dobošar se zakleo da će zauvijek progoniti ovu porodicu.

Stotinama godina svi članovi porodice Ogilvy bili su opsjednuti neobjašnjivim zvukom doboša koji je, kada bi se čuo iz veće blizine, najavljivao smrt nekoga od njih i to obično nasilnu smrt. Svakog puta kada bi se u noći iz neke sobe zamka čuo zvuk doboša, svi bi pretrnuli od straha pitajući se ko je mrtav, kada je i na koji način umro. Jedan od najpoznatijih takvih događaja zbio se na Božić 1844. godine. kada je u zamak stigla gošća gospođe Ogilvy, Emma Dalrymple.

Istog popodneva, dok se oblačila za večeru, čula je iz susjedne sobe neobičnu muziku. Ubrzo se muzika pretvorila u snažno bubnjanje doboša. Upitala je sobaricu šta se to događa, ali djevojka ništa nije znala. Za stolom spomenula je doboš svojim domaćinima i zapanjila se kada je lord poblijedio kao krpa, a njegova žena se onesvijestila.

Kasnije joj je prijateljica, lady Ogilvy, ispričala legendu i dodala da je posljednji put kada se doboš čuo umrla lordova prethodna žena, i to tako što ju je ujeo bijesan pas. Sutradan je Emma ponovo čula tajanstvenog dobošara i to ju je toliko uplašilo da je odlučila da skrati posjetu. Posle šest mjeseci lady Ogilvy je umrla i ostavila poruku u kojoj kaže da je shvatila da je dobošar oglašavao njenu smrt. Uzrok njene smrti ostao je nepoznat, ali se pričalo da se lady otrovala da bi izbjegla strašniji kraj.

Jedan drugi gost dvorca Cortachy, prijatelj sina Ogilvyjevih, čuo je doboš 19. avgusta 1849. godine. Bili su u lovu, a kada je upitao svog vodiča, jednog Škotlanđanina, šta ta muzika znači, ovaj mu je odgovorio da ništa nije čuo. Poslije izvjesnog vremena, dobio je poruku da je njegov domaćin morao hitno da ode u London jer su mu javili da mu se otac, lord Ogilvy, iznenada razbolio. Lord je već sutradan umro.

Posljednji put doboš se čuo 1900. godine, kada je poslednji Ogilvy stradao u Burskom ratu. Titula je tada prešla na mladu granu porodice a duh kao da je završio svoju misiju, prestao je da ih opsjeda.

Izvor: conopljanews.net/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti