POSLIJE TOLIKO GODINA: Pronađeno tijelo najbogatijeg gusara svih vremena

Pored njegovog unikatnog pištolja!

pirate

Prije brodoloma koji ga je koštao života zgrnuo je plijen koji bi u današnjem novcu vrijedio stotine miliona. Naučnici se nadaju da su napokon pronašli njegove ostatke.

Kapetan Samuel “Crni Sam” Bellamy i njegova posada bili su na galiji Whydah kada ih je uz obalu Nove Engleske 1717. zahvatila i potopila silovita oluja. Od 140 mornara preživjela su samo dvojica. Blago je završilo na morskom dnu.

Olupina, zajedno s nekoliko tona dragocjenosti, pronađena je 1984. u blizini Cape Coda, u američkoj saveznoj državi Massachusetts. Od tada podvodni arheolozi redovno pretražuju mjesto potonuća, ali su na površinu izvukli samo manji dio blaga. A sada misle da su možda pronašli i samog kapetana.

Bellamy, kojem je bilo samo 28 godina kada se utopio, bio je atipičan gusar. Uvijek čist i moderno odjeven, ljubazan i pošten prema onima koje je zarobio i pljačkao. Zvali su ga “Robinom Hoodom mora”.

pirate1

Samuel “Crni Sam” Bellamy 

Arheolozi su nedavno uz trup broda otkrili i iz srasle mase gvožđa, kamena, srebra i zlata izvukli bedrenu kost.

Iako bi mogla pripadati bilo kojem od mornara, pronađena je tik do pištolja za koji su naučnici po istorijskim podacima sigurni da je bio Bellamyjev, pa se nadaju se da je i kost njegova.

Stručnjaci sa univerziteta u New Havenu nadaju se da će iz bedrene kosti uspjeti izvući DNK i uporediti je s Bellamyjevim živim rođakom u Devonu, engleskoj pokrajini u kojoj je Crni Sam rođen 1689.

– Nema nikakve sumnje da je pištolj uz koji je pronađena kost Bellamyjev. Unikatan je. I zato nam se mogućnost da se radi i o njegovoj natkoljenici čini neodoljivom – rekao je profesor Timothy Palmbach, načelnik odjeljenja forenizičnih nauka na univerzitetu New Haven.

Crni Sam je bio vrlo mlad kad je potonuo sa svojom posadom, ali mu je gusarska karijera bila nevjerovatno uspješna.

U samo godinu dana zarobio je 53 broda, a bogatstvo koje je pritom zgrnuo danas bi vrijedilo, po procjeni Forbesa, 120 miliona dolara. U trenutku potonuća na Bellamyjevoj galiji bilo je četiri tone zlata i srebra.

Profesor Palmbach zna šta će raditi ako se potvrdi da se stvarno radi o ostacima slavnog gusara.

– Ako je to Bellamy, vrijeme je da ga vratimo kući, u Englesku – rekao je.

Izvor: srbijadanas.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti