Pitali su Desanku Maksimović: Zašto nikada niste davali JEDINICE svojim đacima? Njen odgovor je sve oduševio (VIDEO)

Desanka Maksimović je bila jedna od najpoznatijih srpskih i ex Yu pjesnikinja, profesorica književnosti i članica Srpske akademije nauka i umjetnosti

Pjesme Desanke Maksimović su mladalačke i pune entuzijazma, a ona je bila plemenitog srca i sve je obasjavala svojom dobrotom i čistom dušom. Naročito je bila omiljena među đacima kojima je predavala. Na mreži X kruži snimak koji najbolje pokazuje zašto je bila toliko voljena.

Ona je na pitanje kakva je bila učiteljica svojim đacima, objasnila zapravo suštinu.

“Pa kako da kažem, ja ja sam vjerovala da sam mnogo stroga, a đaci su govorili da sam blaga. To znači da sam bila stroga u pogledu zahtjeva da ono što zadam da se nauči, da se lijepo nauči, a kad je došla kazna kad moram dati jedinicu, nisam se radovala i nisam ih ni davala, nego sam pustila đaka sutradan ili prekosutra da kaže ono što sam zadala”, rekla je Desanka Maksimović i nastavila:

“Ne mora neko znati znanje danas, može ga znati i poslije tri dana. Ja nisam bila tako glupa da zahtjevam od djeteta do tog dana. Znanje je znanje, makar se steklo i poslije pet dana, i mogla sam, voljela sam i htjela da sačekam da dijete nauči. Nekome je mama bolesna, nekome je tata otišao na operaciju, neko je bio istučen ujutru što nije oprao zube, i kako će on meni lijepo govoriti … Pa ga ja sačekam da sve te nevolje prođu. U tom pogledu sam bila ne blaga, nego normalna”,  objasnila je pjesnikinja.

Izvor: dnevno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti