Pet dobrih razloga zašto biste trebali jesti crnu čokoladu

Maje su je smatrale hranom bogova, danas je darujemo da bismo pokazali ljubav, a neki kažu da je i odličan afrodizijak. Dobra je za zdravlje i pomaže mršavljenju

Crna čokolada i kakao bogati su antioksidantima – prirodnim spojevima, koje možemo pronaći u voću, povrću, žitaricama i orašastom voću. Antioksidanti štite naš organizam od prijevremenog starenja i mnogih bolesti, uključujući rak.

Čokolada sadrži serotonin, koji djeluje protiv depresije, i endorfin, koji daje osjećaj zadovoljstva. Čokolada je odavno poznata kao afrodizijak. Tamna čokolada bogata je feniletilamin-kemikaliju zbog kojeg se vjeruje kako stvara osjećaj zaljubljenosti.

Istraživanje je pokazalo kako žene koje svakodnevno konzumiraju čokoladu imaju bolji seksualni život od onih koje to ne čine.

Bez obzira na svoj slatki okus, tamna čokolada ima niski glikemički indeks. To znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže razinu šećera u krvi, što je dobra vijest za dijabetičare. Flavonidi, koje sadrži čokolada, liječe dijabetes, jer poboljšavaju osjetljivost stanica na inzulin i glukozu.

Crna čokolada štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema.

Klinička istraživanja potvrđuju da nekoliko kockica čokolade dnevno smanjuje krvni pritisak, poboljšava protok krvi i sprečava stvaranje ugrušaka.

Čokolada sadrži cijeli niz vitamina i minerala. Bogata je bakrom, magnezijem, kalcijem, kalijem i željezom.

Izvor: fokus.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti