PAKLENO LJETO JE PRED NAMA: Evo kako izgleda prognoza za JUNI, JULI, AVGUST …

Posljednjih pet godina ujedno su i pet najtoplijih ikada izmjerenih. Ove godine prvi kvartal širom svijeta bio je treći najtopliji u 140 godina mjerenja.

hottest

Toplije su bile samo godine 2016. i 2017. Ove godine mart je u Australiji bio rekordno vruć, paklen, u Vijetnamu je donio temperaturni rekord svih vremena, a u Evropi je bio šesti najtopliji u 140 godina meteorološkog praćenja vremena. Na svjetskom nivou bio je to drugi najtopliji ikada. Polako se stvara slika onoga što Evropu, tako i BiH, očekuje ovoga ljeta.

Za jugoistočnu Evropu IBM-ov “The Weather Company” predvidio je prije nekoliko sedmica da će maj biti nešto hladniji i kišovitiji od prosjeka, ali da će juni već biti znatno topliji od prosjeka, iako još uvijek kišovitiji nego što je uobičajeno.

IBM-ov model za juli pak najavljuje i temperature i suše više od prosjeka, odnosno ljeto kakvo pamtimo posljednjih godina.

Kad je riječ o temperaturnim rekordima, ovdašnji prostori posljednjih se godina savršeno uklapaju u ono što se događa širom Evrope, što nije neka sreća. Mostar je tako 19. juna 2013. bio najtopliji grad na kontinentu s 41 stepeni – već u 10 sati prijepodne.

Proljeće 2019. u našem dijelu svijeta ocjenjuje se, prema podacima američkog NOAA, kao “bitno toplije od prosjeka”. Isto toliko više temperature od prosjeka našem dijelu Evrope predviđa i evropski ECMWF, posebno za juli i avgust. U Evropi će, prema tim prognozama, najgori biti juli.

Maj: Na karti se vidi da se za naše krajeve predviđa da će ovaj mjesec biti do 1,5 stepeni hladniji od prosjeka. Padavine bi takođe trebale biti puno veće od prosjeka, što se do sada savršeno obistinilo.

Juni: Temperature bi trebali biti u skladu s prosjekom. Toplije će biti, i to do pola stepena, ali juni će u BiH biti izrazito kišovitiji od višedesetljetnih prosjeka.

Juli: Prosječna temperatura ovog mjeseca biće do jedan stepen viša od prosjeka, prognozira ECMWF, što će se itekako osjetiti. Dalje prema sjeveru i istoku Balkana vrućine će biti sve gore i gore, sve do sjevera Mađarske i Slovačke kojima prognostičke karte predviđaju čak tri stepena iznadprosječno topliji juli, što već spada u kategoriju da će “gorjeti nebo i zemlja”.

Padavine će biti nešto manje od prosjeka, ali ne toliko izraženo.

Avgust: Po cijelom Balkanu za ovaj mjesec predviđaju da će biti najmanje jedan stepen topliji od prosjeka, s tim što će od Zagreba prema Slavoniji biti još i gore, a najgore će biti u Vojvodini, dijelovima Rumunije i Makedonije.

Za sve te krajeve dugoročne meteorološke prognoze ističu i povećanu opasnost od požara, jer će avgust biti i iznadprosječno suh, posebno u BiH i Dalmaciji.

Septembar: Ljeto u septembru neće prestati.

Temperaturni ekstremi će se nastaviti, možda čak i viši nego za avgust, a suša će kroz mjesec biti sve gora, posebno u potezu uz cijeli sjeverni Jadran.

Oktobar: Više temperature od prosjeka nastaviće se i kroz jesen. Ali, tu se na kartama, što se padavina tiče, može primijetiti nešto vrlo neobično. U Hercegovini i Dalmaciji suša bi mogla biti vrlo izražena, dok se za područja iznad Jadrana predviđa izrazito kišovito.

A to je već slika povremenih žestokih proloma oblaka i oluja kakvu pamtimo upravo proteklih godina, doduše više tokom avgusta.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti