Ovo je ubjedljivo najjača krvna grupa: Osobe koje je imaju žive najduže i daleko su otpornije na bolesti

Jako je važno da znate koja ste krvna grupa jer je jedna krvna grupa izuzetno posebna i smatra se da su osobe koje je imaju znatno otpornije na bolesti

krv1

Tako je AB krvna grupa univerzalni primalac, dok je nulta krvna grupa univerzalni davalac. Istraživanja su pokazala da su osobe koje imaju nultu krvnu grupu znatno otpornije na razne bolesti a između ostalih i na rak.

Bitno je znati koja ste krvna grupa zbog slijedećeg. Naime, ukoliko je žena negativna krvna grupa, trudna je, a njen muž je pozitivna grupa, beba nasljeđuje očevu krvnu grupu. Beba je tako pozitivne krvne grupe, a majka negativne, pa majčino tijelo tada bebu smatra stranim tijelom i stvara antitijela.

U prvoj trudnoći se ne stvori dovoljan broj antitijela, pa trudnoća prolazi dobro. Ipak, svaka slijedeća ima veći rizik da se završi pobačajem. Zbog toga trebate znati svoju krvnu grupu, jer ukoliko ste trudni, negativna ste krvna grupa, otac bebe je pozitivan, onda se u tom slučaju daju lijekovi kako ne bi bilo štetnih posljedica po dijete. Ukoliko ste vi pozitivni, muškarac negativan, nema štetnih posljedica. Bitno je da je žena pozitivna.

krv2

Krvna grupa je nasljedna i nepromjenljiva karakteristika ljudi. Naročito je važno poznavati krvnu grupu pri transfuziji krvi, jer ako se radi o A ili B krvnoj grupi, i ta krv koja se daje nema iste antigene kao i crvene krvne stanice osobe koja je prima, antitijela u krvi od osobe koja prima tu transfuziju će prepoznati krv koja je primljena kao strana, te će napasti i uništiti crvene krvne stanice i krv, a ova reakcija može imati ozbiljne zdravstvene posljedice i čak može dovesti do smrti!

Stoga je važno znati grupe krvi prema tzv. ABO sistemu gdje postoje 4 grupe krvi:

krvna grupa A
krvna grupa B
krvna grupa AB
krvna grupa 0 (nula)

Izvor: dobardan.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti