Ovo je ‘krivac’: Evo zašto neko RANO OSIJEDI

Sa godinama melanin se redukuje, zbog čega kosa počinje da sijedi, a ukoliko se proces dovoljno dugo nastavi, ona postaje sasvim bijela. Svaka folikula dlake ima “melanogentički sat”.

grey

Kakva će kosa biti kod neke osobe zavisi od rasporeda, tipa i količine melanina u srednjem sloju dlake ili omotaču, koji se formira još prije rođenja.

U kosi postoji tamni, odnosno eumelanin i svjetli, odnosno feomelanin. Mješavinom ova dva pigmenta u različitim odnosima, dobija se čitav spektar nijansi. Ćelije melanina melanociti, skupljaju se u otvorima kože, folikulima, kroz koje raste dlaka. Čim se dlaka u korijenu formira melanociti ubrizgavaju pigment melanin u ćelije koje sadrže keratin. Keratin je protein koji čini našu kosu, kožu i nokte.

Sa godinama melanin se redukuje, zbog čega kosa počinje da sijedi, a ukoliko se proces dovoljno dugo nastavi, ona postaje sasvim bijela. Svaka folikula dlake ima “melanogentički sat” koji usporava ili sasvim zaustavlja aktivnost melanocita, zbog čega se i smanjuje količina pigmenta koji dospijeva u vlas. Kosa sijedi zbog starosti i genetskih predispozicija.

“Zapravo, geni su ti koji regulišu iscrpljivanje pigmentnog potencijala za svaku pojedinačnu folikulu. Zato je kod nekih ljudi cijeli proces ubrzan, dok je kod drugih usporen i traje više decenija”, objašnjava profesor citologije dr Desmond Tobin sa engleskog univerziteta Bradford.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti