OVAJ MALI TRIK PREVARIĆE VAŠE TIJELO: Zahvaljujući njemu neće vam se jesti slatko!

Šećeri i ugljeni hidrati smatraju se hranom za tješenje jer stimulišu opuštanje “hormona sreće” endorfina i dopamina. No to je samo privremeno i vrlo brzo nivo energije naglo opada, a vaša želja za dodatnom hranom tj. energijom se ponovno javlja.

Na našu sreću, postoji hrana koja reguliše želju za ugljenim hidratima. Proteini su najbitniji za ravnotežu šećera u krvi jer susprežu žudnju za šećerom i ugljenim hidratima. Jedite više mesa, ribe, orašastih plodova, sjemenki, avokada, hladnih ulja poput kokosovog, prirodnog jogurta, jaja i maslaca od sjemenki, savjetuje nutricionista Lili Suter.

slatko2

Samo kašičica cimeta na dan otjeraće vašu žudnju prema ugljenim hidratima. Uravnotežiće i nivo šećera u krvi, a to će umanjiti “udar” inzulina nakon jela što vodi želji za hranom s ugljenim hidratima. Dodajte malo cimeta u hranu ili u čaj.

I umor može biti razlog

Spavate li premalo? Ako je odgovor potvrdan, tijelo će vam tokom dana tražiti dodatne kalorije kako bi si osiguralo energiju. Istraživanja su pokazala da pojedemo 300-400 kalorija više kada smo neispavani.

Nemojte koristiti hranu da bi promijenili svoje raspoloženje, savjetuje nutricionista. Učinite to na drugi način – kupkom, masažom, kafom s prijateljicom, omiljenim filmom, vježbanjem ili na neki drugi način.

Izvor: kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti