Ovaj je crtež pobijedio na Googleovom takmičenju. Ne čudi nas, poruka koju šalje je baš moćna!

15-godišnja Sarah Harrison poslala je snažnu poruku cijelom svijetu

slika4

15-godišnja srednjoškolka iz Connecticuta Sarah Harrison, pobjednica je ovogodišnje sezone takmičenja Doodle 4 Google. Takmičenje je počelo u septembru 2016., a mladi umjetnici širom SAD-a morali su napraviti crteže o tome šta vide u budućnosti, piše Mashable.

Sarah je pobjedu donio crtež koji prikazuje nasmijanu djecu različitih polova, rasa i sposobnosti, koji grle jedni druge. Crtež je u petak bio i na Googleovoj početnoj stranici. Djeca na slici nose majice na kojima su prikazani njihovi identiteti koji izvana nisu vidljivi, poput vjerskih uvjerenja i seksualne orijentacije.

Mirna budućnost

Tinejdžerka je sliku nazvala “Mirna budućnost”, a kao nagradu za prvo osvojeno mjesto dobila je 30.000 dolara stipendije za faks, a škola koju pohađa 50 tisuća dolara. “Moja budućnost je svijet u kojem možemo naučiti voljeti jedni druge, unatoč razlikama u vjeri, spolu, rasi, nacionalnosti ili seksualnosti”, rekla je Harrison o svom dizajnu. “Sanjam budućnostu u kojoj je svako siguran i prihvaćen gdje god da ode, bez obzira kakav je.”

Harrison nije usamljena u svojim nadama za budućnost koja uključuje sve različitosti. Korisnici društvenih mreža oduševljeni su njenom porukom i crtežom kojim zagovara uključivost. Doodle 4 Google konkurs prvi je put organizovan prije 9 godina, a omogućuje učenicima osnovnih i srednjih škola da naprave umjetnička djela koja će biti predstavljena na početnoj stranici Googlea.

Pobjednik se bira javnim glasanjem

Pobjednik se odabire putem javnog glasanja nakon što suci suze izbor na nekoliko finalnih. Ovogodišnji suci su bili osvajačica zlatne Olimpijske medalje, američka gimnastičarka Simone Biles, muzičarka Sia, voditelj Jimmy Kimmel i pokemon Pikachu (zaista).

Harrison i još 4 finalista su dobili i putovanje u središte Googlea, te Androidov tablet. Drugi finalisti su takođe osvojili stipendiju u iznosu 5.000 dolara. Većina crteža djece koja su bila u finalu prikazivali su društvene promjene i uticaje, uključujući zaštite ugroženih, uključivost razlika. Ovakvi crteži budućnosti upravo su ono što pruža nadu u svijetlu budućnost.

Izvor: telegram.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti