Ovaj beogradski restoran nudi besplatne obroke ljudima bez novca i vraća vjeru u ljude

“Ako ste gladni, a nemate novca – ovdje uvijek možete dobiti neki topli obrok. Platićete kad budete imali novca, a i da ne platite … Niko ne zaslužuje da bude gladan.”

hum1

Ovim riječima vlasnik beogradskog express restorana “Tajni začin” Dragan Đurić dočekuje goste i pokušava sve da nas vrati ljudskosti. Slika humanog natpisa na ulazu je ovih dana postala viralna na društvenim mrežama, ali te riječi tu stoje već više od godinu dana, kada je vlasnik i došao na ideju da pomogne ljudima koliko može.

Dragan, zajedno sa suprugom Dušankom i sinom Vladimirom, svakog dana učini dobro djelo. Zapravo, više njih. Na ideju je, kaže, došao kada je jedan čovjek stajao ispred vitrine sa hranom i preturao po džepovima. Đurić je prišao i pitao ga šta želi da pojede, međutim čovek mu je odgovorio kako nema dovoljno novca. “Nema problema, vidim da ste prvi put”, rekao je Dragan i istog trenutka se sjetio priče uz koju je odrastao.

– Moj otac je 50-ih godina bio šegrt u američkoj ambasadi. U vrijeme gladi, moja porodica koja je živjela ispod Avale u jednom selu, nije imala dovoljno novca. Radnici su ga često slali da im kupuje doručak, međutim, pošto nije mogao da kupi i sebi, često se sklanjao od njih dok oni klopaju da ne bi provoricao pogledima – objašnjava vlasnik restorana.

Sve se desilo za Uskrs kada je njihova komšinica prolazila sa djetetom, vidjela obavještenje na vratima i izbacila ga na Facebook, a ostalo je istorija. Bez obzira što se nedavno pročulo za humanost porodice Đurić, broj gostiju je uglavnom isti. Pravila kada su u pitanju gosti koji dolaze na besplatan obrok nema. Nekada dođe pet, a nekada nijedan.

hum2

Kasnije su ga radnici primjetili i prihvatili, ali ta priča ostaje kao nešto zauvijek urezano u glavi jednog djeteta i proganja vas čitav život. To je pokrenulo Dragana koji kaže da pripada grupi ljudi u kojoj je čovjek u centru pažnje.

– Da nismo zamračili kao narod, ništa od ovoga ne bi bilo primjećeno – govori Dragan.

Nešto što je zaista bilo sramota vidjeti ranije, sada je potpuno u redu. Kada naiđete na nekoga ko je ljubazan i normalan, prvo što pitate je “izvini, iz koje si ti priče ispao?”. Đurića vodi zakon karme “Dobro čini – dobrom se nadaj”, zato svoje goste koji dobiju besplatan obrok ne ispituje. Kroz smijeh kaže kako im ne traži imovinsku kartu i dodaje da nema utisak da je bilo ko zloupotrijebio njihovu humanost.

– Čitam neke komentare u kojima kažu “neka ga Bog nagradi”. Ja sam već nagrađen, hvala vam. Imam ženu, troje divne djece i sve ostale materijalne stvari padaju u vodu – smatra Dragan.

hum3

Ako su neki pomislili da Beograđanin pokušava da promoviše sebe i svoj restoran, ne zaboravite da obavještenje stoji na ulaznim vratima više od godinu dana. Međutim, Dragan ima poruku i za one koji možda ne vjeruju u njegovu nesebičnost.

– Neka svako u svom domenu učini ono što je do njega, neka vozač autobusa kaže ljudima “dobar dan” pa i to je samo po sebi divna stvar. Poslije svakog dobrog djela čovjek se osjeća sjajno, pa tako je i moja duša ispunjena. Kao što je napisano na kraju mog obavještenja … Vratimo vjeru u ljudskost – zaključio je Dragan.

hum4

Inače, ovo nije prvi put da Đurići čine dobro djelo. Za vreme poplava u Srbiji 2014, hranili su 20-ak žena i djece u obližnjem hostelu. Pritom, postoji sjajna akcija za studente Ekonomskog fakulteta koji imaju deset posto popusta, a za svaku dobijenu desetku dobijaju besplatan obrok. Kada finansijska situacija to bude dozvolila, Dragan planira uvođenje stalnog popusta za penzionere, kao i gratis obroka za trudnice.

Porodica Đurić na čelu sa Draganom, održala je čas lijepog ponašanja i barem na kratko vratila vjeru u humanost. Đurić smatra da svako od njegovih kolega može da učini tako nešto, a da li će ostali slijediti njegov gest – ostaje da vidimo.

Izvor: noizz.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti