Ova zemlja slavi 100 dana bez korone: Utakmice, izlasci, grljenje i ljubljenje! “Ugledajte se na nas!”

Danas je na Novom Zelandu obilježen 100. dan od kako je suzbijeno širenje virusa korona.

U ovoj ostrvskoj zemlji od pet miliona stanovnika život se vratio u normalne tokove – utakmice se održavaju na prepunim stadionima, ljudi sjede u pabovima i restoranima oslobođeni brige da će biti zaraženi.

Međutim, prema pisanju AP, malobrojni glasovi ipak upozoravaju da bi zemlja mogla nepripremljena da se suoči sa nekom budućom epidemiološkom korona-krizom.

Nakon što je u drugoj polovini marta kod 100 osoba utvrđeno prisustvo virusa korona, uvedene su oštre restriktivne mjere zahvaljujući kojima je Novi Zeland uspio da spriječi širenje zaraze.

U posljednja tri mjeseca novi slučajevi virusa evidentirani su samo kod rijetkih putnika povratnika koji su još na granici upućivani u karantin.

“Zahvaljujući medicinskoj stručnosti i dobrom političkom vođstvu uspjeli smo da se odupremo opakoj bolesti. Pogledajte, gdje god u svijetu imate uspješnu borbu protiv epidemije, to je zahvaljujući toj kombinaciji – medicinske stručnosti i dobrog političkog vodstva”, istakao je profesor Michael Baker, epidemiolog sa Univerziteta u Otagu.

On je naglasio da su mnoge zemlje veoma loše upravljale pandemijskom krizom, da sada to shvataju i tragaju za novim rješenjima ugledajući se na Novi Zeland.

Ekonomija na Novom Zelandu bolje je prošla nego što su mnogi prognozirali: nezaposlenost ne prelazi četiri posto, iako analitičari tvrde da ta brojka nije povezana sa pandemijom, a odluke i vodstvo premijerke Jacinde Ardern svi hvale i navode kao veoma uspješan primjer.

Do sada je na Novom Zelandu potvrđeno ukupno oko 1.500 slučajeva i samo 22 smrtna ishoda, a istraživanja pokazuju da je podrška Radničkoj partiji premijerke Ardern u porastu uoči septembarskih opštih izbora.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti