OTKRIVENA MISTERIOZNA MASA U MORU! Naučnici se zbunili kada su SAZNALI O ČEMU SE RADI!

Nedavno su članovi posade jednog istraživačkog broda pronašli neobično veliku okruglu masu, za koju nisu znali šta je

lignja

Bez obzira na to što čudna okrugla masa, otkrivena u moru kod fjorda Orstafjorden u Norveškoj, podsjeća na nešto što bi moglo da se vidi u SF filmovima, ispostavilo se da se u stvari radi o džinovskoj masi jaja lignji.

Misterioznu masu u mračnim vodama oko norveškog fjorda otkrili su kapetan Neils Badnes i ronilac Ronald Raasch sa istraživačkog broda “REV Ocean”.

Snimak neidentifikovanog objekta postavili su na Twitter, a ubrzo je stigao odgovor da se radi o masi jaja desetokrake lignje.

Naučnicima još nije poznato kako lignje proizvode ove velike mase jaja, ali su fascinantne stvari – nekada prečnika i više metara, u kojima se nalaze desetine hiljada jajašaca u razvoju.

Različite vrste lignji prave različite oblike i veličine. Primjera radi, dijamantska lignja Thysanoteuthis rhombus, koja živi u tropskim i suptropskim vodama, pravi masu u obliku valjka, sa nizovima desetina hiljada jajašaca.

Humboltove i Guldove lignje postavljaju potpuno providnu masu u kojoj su jajašca ravnomjerno svuda raspoređena, dok je masa leteće neonske lignje, koju je 2015. godine snimila Nacionalna geografija, velika i do četiri metra u prečniku.

Izvor: informer.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti