Otkriven bodež star 2.000 godina, koji je pripadao rimskom centurionu

Haltern am See, grad u njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, poprište je nesvakidašnjeg otkrića.

Tokom iskopavanja groba rimskog vojnika u okolini, tim arheologa predvođen doktoricom Bettinom Tremmel nabasao je na ono što se isprva činilo kao “poveći komad pohovane piletine”. Tek nakon što je 19-godišnji student Nico Calman, koji je prvi ugledao zagonetni predmet, s njega sastrugao debeli sloj zemlje, stručnjacima je postalo jasno da radi o oružju … I to ne bilo kakvom, kao što je laboratorijska analiza kasnije pokazala.

“Riječ je o srebrnom bodežu dugačkom trideset pet centimetara i starom preko dvije hiljade godina”, objašnjava Tremmel.

“Trebalo nam je dugo da ga očistimo, obzirom da je bio jako zahrđao, no trud se isplatio: ovo oružje je pravo umjetničko remek-djelo! Ornamenti na dršci nevjerojatno su precizni a korice, koje smo takođe pronašli, ukrašene su crvenim staklom i tzv. niellom, mješavinom sumpora, bakra, srebra i olova zagasite crne boje. Na njima se nalaze i prstenovi koji su, pretpostavljamo, služili vješanju bodeža o opasač”.

Bodež prije i poslije restauracije

Zašto je otkriće toliko važno?

“Odavno znamo da se tokom Augustovog doba, između 27. godine prije nove ere i 14. godine naše ere, na ovom području nalazio vojni kamp, no nikad ranije ovdje nismo pronašli vojnu opremu. Vlasnik bodeža bio je centurion, koji se borio s ovdašnjim germanskim plemenima. Pokopan je sa svojim oružjem, što nije bio običaj u rimskoj vojsci, no kod Germana jest. Zbog čega je u ovom slučaju napravljen izuzetak, za sada još ne znamo. Postoji mogućnost da je pokojnik bio germanskog ili keltskog podrijetla, ali to još moramo istražiti”, ispričala je arheologinja.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti