Objavljen tajni dokument: Raspad Jugoslavije – SAD – Al Kaida

Švicarska obavještajna služba objavila je dokument u kojem navodi da su SAD u ratu u Jugoslaviji koristile paravojne snage iz kojih je nastala Al Kaida.

Kako prenose “Večernje novosti”, SAD su u ratu u bivšoj Jugoslaviji koristile iste one paravojne snage uz pomoć kojih su prethodno ratovale protiv Sovjetskog saveza u Afganistanu.

Te snage će kasnije ponijeti ime islamističke terorističke mreže Al Kaide, a na istim temeljima su se kasnije razvile i ostale terorističke organizacije militantnih muslimana, kao što je Islamska država, navodi se u dokumentima švicarske službe za koje beogradski dnevnik kaže da su upravo dospjeli na svjetlo dana.

U dokumentima se navodi da su politička i medijska propaganda, koji su služili kao okvir za rasparčavanje bivše Jugoslavije, u međuvremenu dobro istraženi.

Ono što situaciju razlikuje od, recimo, rata u Iraku, jeste činjenica da brojni mediji i komentatori do danas nastoje da odbrane tadašnje zvanične verzije o okolnostima pod kojima se odvijao rat u bivšoj Jugoslaviji.

U dokumentima se, između ostalog, podsjeća i na slučaj masakra na sarajevskoj pijaci “Markale”, za koji su prvobitno bile optužene snage bosanskih Srba, dok su kasnije u tom, kao i u nekim narednim slučajevima, oficiri misije UN u Bosni zaključili da su zločin najverovatnije sprovele bosanske vojne snage prema sopstvenom stanovništvu.

Švicarci, kako prenose “Novosti”, ukazuju na to da se u ratnoj strategiji ovaj zahvat naziva “napadom pod lažnom zastavom”.

U dokumentima se navodi spisak propagandnih primjera, kojima su mediji stvarali okvir za rat u Jugoslaviji i kojima su duboko uticali na javno mnijenje o suštini i karakteru tog sukoba.

U dokumentima se pod takvim primjerima pominju “srpski logor smrti Trnopolje”, “Markale”, kao i Srebrenica, za koju se navodi da je “najtužniji vrhunac rata u Bosni”.

Izvor: b92.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti