Novootkrivene tajne iz Hitlerove “Vučje jame”

Poslije višenedjeljnih iskopavanja nekadašnjeg sjedišta Adolfa Hitlera na Istočnom frontu, smještenog u Poljskoj, pronađeno je više predmeta, između ostalog i upaljač koji još uvijek radi.

lair2

Zloglasno nacističko sjedište “Vučja jama” ostalo je u velikoj mjeri netaknuto otkako ga je Hitler napustio 1944. godine.

Među novootkrivenim predmetima koji se mogu vidjeti na snimcima nalaze se, između ostalog, češljevi, britve, četkice za zube, ploče, table i drugi predmeti koji su ostavljeni u ovom vojnom kompleksu smještenom u zabačenoj poljskoj šumi.

Među pronađenim artefaktima našao se i upaljač koji, na opšte iznenađenje istraživača, radi i poslije 75 godina. Na mnogim predmetima se nalazi žig sa svastikom i drugim nacističkim simbolima.

Zenon Pjotrovic, generalni direktor istorijskog lokaliteta, naglašava je da je svako novo otkriće dragocjeno jer pokazuje kako je ovaj složeni sistem funkcionisao tokom rata. Na primjer, istoričari su pronašli tanjir na kome je pisalo “berbernica”.

lair1

“Vučja jama” je bila utvrđenje u kome je pukovnik Klaus von Stauffenberg pokušao atentat na Hitlera 1944. godine. Nacisti su 1945. godine potpuno napustili bunker pred naletom sovjetske Crvene armije.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti